Verplichting nabestaande om overledene te begraven
10 september 2011
Vraag nummer: 25977
Is er een wettelijke verplichting dat nabestaande, zonder dat er enig testament bekend is ,de overledene moet begraven cq cremeren?
En geld die verplichting ook als overledene de wens had om haar/zijn stoffelijk overschot aan de wetenschap te geven?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Na iemands overlijden zal er iets met het stoffelijk overschot moeten gebeuren. Men kan het moeilijk zo maar in huis laten liggen.
Men heeft de keuze tussen begraven, cremeren, of ter beschikking stellen van de wetenschap.
De wet laat de keuze vrij. Maar de wet zegt wel dat nabestaanden die de uitvaart regelen, de wens of de vermoedelijke wens van de overledene dienen te volgen, tenzij dat redelijkerwijs niet mogelijk is.
Als de overledene de wens had om haar of zijn stoffelijk overschot aan de wetenschap te schenken, zou die wens gevolgd moeten worden. Maar het kan zijn dat er geen universiteit is, die op dat moment behoefte heeft aan stoffelijke overschotten. In dat geval zal er vervolgens toch gekozen moeten worden tussen begraven of cremeren. Nabestaanden moeten dan bedenken wat de vermoedelijke tweede keuze van de overledene was.
Er is geen automatisme dat als de eerste keus (wetenschap) niet mogelijk is, er dan altijd begraven of altijd gecremeerd moet worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen
Of Kijkersvragen zoals over 2 lichamen in 1 kist: