Verplaatsing graf acceptabel?
8 juni 2009
Vraag nummer: 6607 (oude nummer: 13177)
De grafdelver blijkt het graf van mijn schoonvader 10 cm foutief aangelegd te hebben, ivm de ter aardelegging van de volgende. De gemeente sommeert nu de grafdelver deze omissie recht te zetten. Mijn schoonfamilie wil niet dat er gerommeld wordt aan het graf. Kan mijn schoonfamilie dit eisen en zijn vervolgens de daaraan verbonden kosten voor rekening van de grafdelver?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik vind het buitengewoon moeilijk om hier iets over te zeggen. Wat is feitelijk het 10 cm verkeerd aanleggen van een graf? Men kan een graf, dat soms wel 3 meter diep kan zijn, niet op de centimeter precies aanleggen en een kist kan ook niet op de centimeter precies in het midden van een grafkuil worden geplaatst. Daarnaast ligt een overledene ook niet altijd exact midden in de kist; door het transport en het dragen kan een overledene een beetje schuiven. Het is dus altijd binnen bepaalde marges, dat iemand begraven wordt.
Ik vermoed dat het om een relatief smal graf gaat en dat de gemeente vreest dat de wettelijk verplichte onderlinge afstand van 30 cm tussen de kisten niet aangehouden kan worden. Of misschien wel dat de kans bestaat dat men bij het graven van het volgende graf met een bekisting van het te delven graf te dicht in de buurt van de kist komt.
Zolang ik het motief van de gemeente niet ken om te willen dat de kist wordt verschoven, is het moeilijk om een duidelijke uitspraak te doen. Ook speelt een rol wanneer dit gebeuren heeft plaatsgevonden en hoe men het heeft ontdekt.
Mij lijkt dat de wens van de nabestaanden om niet aan het graf te 'rommelen' echter een belangrijk argument is om het graf met rust te laten. Ik zou dat persoonlijk van doorslaggevende aard vinden, maar kan het niet afwegen omdat ik het exacte motief van de gemeente niet ken.
Uw familie, althans de rechthebbende op wiens naam het graf staat, kan zeker eisen dat het graf met rust wordt gelaten. Ik zou dat als ik hem of haar was in een brief neerleggen en verlangen dat als de gemeente anders wil, er een schriftelijk gemotiveerd besluit komt waar men formeel bezwaar tegen kan aantekenen en waarmee men zelfs naar de rechter kan stappen voor een voorlopige voorziening (bestuursrechtelijk kort geding).
Ik begrijp uw vraag over de kosten niet goed. Mij lijkt dat dat sowieso een kwestie is die de gemeente en de grafdelver onderling moeten regelen. Dit ligt niet op het terrein van de verantwoordelijkheid van de nabestaanden. De gemeente had de locatie van het graf moeten controleren voorafgaand aan de begrafenis, als dat soort zaken op die begraafplaats blijkbaar zo nauw luistert.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten