Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Teveel regenwater

21 augustus 2002

Vraag nummer: 916 (oude nummer: 1242)

Gezien de omstandigheden op dit moment met het hoge water in de omringende landen heb ik 2 vragen; Als het op de dag van de begrafenis te hard regent - het graf eigenlijk vol water staat - dan zal de plechtigheid moeten worden uitgesteld. Maar welke procedure's moeten er dan worden gevolgd, omdat de wettelijke termijn tot begraven eventueel wordt overschreden. Dan in het uiterste geval dat er in Nederland ook een hoogwaterramp zoals in 1953 gebeurt en begraafplaatsen dreigen weg te spoelen, is er dan ook constant een hulpscenario om begraafplaatsen extra te beschermen.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat een graf vol (regen)water staat, is wettelijk geen reden om de begrafenis uit te stellen. Het komt een enkele keer in een zeer nat seizoen wel eens voor. En dan wordt er vaak water uit het graf gepompt.

Men kan een kist in het water zetten, maar gevoelsmatig, vooral voor de familie, is dat raar. Wettelijk mag het gewoon. Het is niet zo dat men niet mag begraven omdat het veel regent.

Dat de bodem soms erg nat is, is voor de lijkontbinding geen probleem, mits het maar een tijdelijke situatie is. Vocht, mits niet permanent, is juist ook goed voor lijkontbinding. En het is natuurlijk. Geen enkele begraafplaats heeft een grote tent nodig om regenwater weg te houden.

Ik heb van ervaren beheerders van begraafplaatsen gehoord dat ze soms maanden lang een zo hoge grondwaterstand hebben, dat de onderste kisten in het water staan. Maar als er dan weer een droog seizoen volgt, levert het per saldo voor de ontbinding van de lichamen geen probleem op.

Ik zie niet zo snel gebeuren dat begraafplaatsen in hun geheel weg spoelen. Er moet heel wat gebeuren, willen er vele kubieke meters grond wegspoelen. Ik kan me alleen zoiets voorstellen bij een begraafplaats op of vlak achter een dijk, waar de dijk het begeeft en erg veel water met heel veel kracht een geul graaft.
Ik denk ook niet dat er scenario's zijn om begraafplaatsen extra te beschermen in zo'n extreme situatie. Tegen situaties als in 1953 kan een gewone begraafplaatshouder weinig uitrichten.

Wat ik wel hoor en soms zelf ook zie, is dat bij hevige regenval gaten naast en onder grafmonumenten ontstaan. Dat komt omdat het zand onder een zerk inklinkt waardoor daar een kuil is ontstaan. Bij hevige regens wordt de aarde rond het monument zo nat en modderig, dat de modder in de kuil stroomt. Dat is mijns inziens niet goed te voorkomen, bij liggende zerken. Maar een steenhouwer zal een monument zo goed funderen, mag je aannemen, dat dit soort natuurlijke effecten geen gevolgen hebben voor het grafmonument.

Als een begraafplaatshouder weet dat het inklinken van grond op zijn terrein dit soort effecten heeft, kan hij er wel wat aan doen. Namelijk voorschrijven dat een grafmonument niet binnen bijvoorbeeld een termijn van 6 maanden mag worden geplaatst, zodat de grond tijd heeft gehad in te klinken. En de eis stellen dat een monument een deugdelijke fundering heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

21 augustus 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder