Skeletdelen in afgegraven grond wegaanleg
2 februari 2002
Vraag nummer: 695 (oude nummer: 677)
Mon Mar 25 16:17:48 2002
Geachte heer Van der Putten,
In onze gemeente is de voormalige Rijksweg uit de kern verdwenen en de vrijgekomen ruimte wordt benut voor o.m. een parkeergarage en nieuw stadscentrum. Het grondgebied waarover de rijksweg liep was heel vroeger al deel geweest voor de NH-begraafplaats. Nu echter is de vrijgekomen ondergrond weggegraven en wordt de grond enkele kilometers verderop gestort bij de aanleg van de HSL. Bij het storten van deze grond nu komen er incidenteel skeletresten bloot.
Wij denken het best te handelen door deze delen binnen nu en korte tijd te doen verzamelen en opnieuw in onze gemeente te begraven. Het gaat om zeer oude graven waarop al geen rechten meer rustte en tientallen jaren al onder de voormalige rijksweg lagen.
Zitten wij bij met onze manier van handelen (juridisch) op de juiste weg of zijn er meer aandachtspunten dan hier genoemd?
Antwoord:
Mon Mar 25 23:56:39 2002
Geachte heer,
Ik denk dat uw voornemen/aanpak de beste is. Strikt juridisch zijn de betreffende skeletdelen die incidenteel gevonden worden geen lijken of resten van lijken meer in de zin van de wet en zijn er geen verplichtingen. Maar de herkomst is bekend en ik weet van meer gemeenten dat zij in zo'n situatie die resten uitselecteren en in een knekelput of verzamelgraf van een begraafplaats bergen. De kwestie kan praktisch worden aangepakt: een aannemer kan opdracht krijgen om bij het aantreffen van botmateriaal dit in een zak of kistje apart te houden en periodiek of aan het eind van de werkzaamheden (plaats van de voormalige begraafplaats zal niet moeilijk te localiseren zijn) bij de gemeentelijke begraafplaats in te leveren.
mr W.G.H.M. van der Putten
25 maart 2002