Risico verzakking familiegraf
9 januari 2011
Vraag nummer: 7812 (oude nummer: 16326)
Geachte Mr. Van der Putten,
Ik heb een vraag voor u betreffende een familiegraf. Sinds 1927 zijn hier mijn over- grootouders en, begin 60 mijn grootouders in begraven. Mijn vader was sindsdien rechthebbende. Ten onrechte heeft er in 2005 een overschrijving plaatsgevonden naar een ander familielid, terwijl mijn vader nog leefde.
Afgelopen maart heeft dit familielid een kind moeten begraven in genoemd graf. Zonder medeweten van de familie, mijn vader is dan al overleden. Bij toeval hebben we dit ontdekt. Wij konden hard maken dat dit graf nooit overgeschreven had mogen worden, en ook dankzij uw advies (waarvoor dank) heeft de gemeente H. dit teruggedraaid. In december is het graf weer in ere hersteld en de zoon elders begraven. Ons rest nu wel de vraag, wat als er op korte of langere termijn een verzakking gaat plaatsvinden?
In 1994 heeft mijn vader het graf laten ophogen, omdat het toen verzakt was. Sinds die tijd zijn er geen gebreken meer aan geweest. Maar nu het graf weer is opgebroken en is aangeroerd kunnen we daar niet zeker meer van zijn.
Wat zijn iin dit geval onze rechten en garanties?
M vr gr
J.Kok
Antwoord:
Geachte heer,
Er zijn geen rechten en garanties. Verzakking van een graf is altijd het risico van de rechthebbende op het graf. Je kunt ook nauwelijks van risico spreken, omdat het eigenlijk wel zeker is dat er iets verzakt. Het is meer de vraag of en hoe men het gevolg van verzakking opvangt en oplost. Door een grafmonument goed te funderen en door een grafmonument pas te plaatsen als het grootste effect van inklinken voorbij is. Tegen effecten die zich pas op hele lange termijn voordoen kan alleen iets proberen te doen door de fundering.
Een graf kan altijd verzakken door beweging in de ondergrond en het inklinken van de grond. Beweging in de ondergrond kan niet alleen ontstaan door begraven in (of opgraven uit) het graf zelf, maar ook door het begraven in buurgraven. Niet dat stoffelijke overschotten dan van links naar rechts schuiven, dat kan niet. Maar wel dat de toplaag inklinkt en misschien ietsje verschuift, waardoor ook een fundering kan verzakken.
Het inklinken kan veel tijd kosten. U geeft zelf al het voorbeeld; in de jaren '60 was voor het laatst in het graf begraven en pas in 1994 was de situatie zo, dat uw vader het noodzakelijk vond om iets tegen een verzakking te doen. Dus pas decennia later.
Nu het graf onlangs is geroerd, is het misschien verstandig om het grafmonument niet onmiddellijk te (her)plaatsen. Ik weet niet of er een nieuw monument op komt. Soms is het verstandig om enkele maanden of een half jaar met (her)plaatsing van een monument te wachten. Wie wel of niet het risico van verzakking draagt is naar mijn mening minder relevant dan het verminderen van het risico door gewoon even te wachten.
Mij lijkt dat hier met de beheerder van de begraafplaats over overlegd moet worden; hij is de man met ervaring die hier advies over kan geven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten