Overlijden in Duitsland en begraven in Nederland met andere nationaliteit
8 november 2019
Vraag nummer: 59178
Beste,
Mijn tante is momenteel uitbehandeld (kankerpatient) ernstig ziek ze kan elk moment overlijden. Ze woont in Duitsland heeft een Duitse verblijfsvergunning. Haar wens is om in Nederland begraven te worden dicht bij haar familie. Mag je in Nederland begraven worden indien je niet in Nederland ingeschreven staat? Waar dien je overlijdingsacte aan te vragen in Nederland of Duitsland? Heeft dit consequenties voor familieleden?
mvg,
Rand
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Iedereen die in het buitenland overlijdt, kan en mag in Nederland begraven worden. De nationaliteit van de overledene is niet relevant. De overledene hoeft niet in Nederland ingeschreven te zijn of te zijn geweest. Of iemand in het buitenland wel of geen verblijfsvergunning had, is ook niet van belang. Iedereen is welkom.
In de gemeente waar iemand overlijdt moet aangifte worden gedaan van het overlijden. Dat geldt zowel voor Nederland als voor het buitenland. Als uw tante in Duitsland overlijdt, moet er dus in Duitsland aangifte van overlijden worden gedaan.
In die Duitse gemeente kan meteen een reisdocument voor vervoer naar Nederland worden gevraagd. Dat document kan in Nederland worden gebruikt om in de gemeente waar iemand begraven zal worden, een verlof tot begraven te vragen. Zo'n verlof wordt nooit geweigerd. Ook een document voor het vervoer, een zogenaamde lijkenpas of laissez-passer, wordt nooit geweigerd.
Er zijn geen consequenties voor familieleden. Althans, zij moeten natuurlijk wel het vervoer en de begrafenis betalen.
Vergelijk vraag nummer 57864 'Wonende in Ukraine, wil worden begraven in Amsterdam' en andere vragen over het in een ander land overlijden in de subrubriek 'Buitenland'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?