Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Oude versies Wet op de lijkbezorging

1 oktober 2013

Vraag nummer: 35779

Waar kan ik de wet op de lijkbezorging vinden die in het verleden geldend was? Dus de eerste echte wet van 1991. En zijn er voor 2010 ook al aanpassingen aan deze wet geweest? En zijn de geldende regels van voor 1991 ook nog ergens terug te vinden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De eerste echte wet was niet van 1991. De eerste echte wet was van 1869. Hij had toen nog een heel lange naam: de Wet (van 10 april 1869, Stb. 65,) tot vaststelling van bepalingen omtrent het begraven van lijken, de begraafplaatsen en de begrafenisrechten. Hij werd in de praktijk kortweg de Begrafeniswet genoemd. Sinds 1955, toen ook het cremeren wettelijk werd geregeld, heet die wet de Wet op de lijkbezorging. In 1991 werd hij flink opgeschud en gemoderniseerd, maar in de kern bleef het dezelfde wet. Begraven verandert echt niet zo veel in een paar honderd jaar. En cremeren in een eeuw tijd eigenlijk ook niet.

Er zijn heel vaak aanpassingen van de wet geweest. Soms grote en soms kleine. In de loop der tijden vele tientallen. Welke aanpassingen er de laatste 20 jaar zoal geweest zijn, is te vinden in het Thematisch handboek lijkbezorging (losbladig, uitg. SDU).
Oude versies van de wet, zeg van tussen 1869 en 1991, zijn moeilijk te vinden. Ik ken slechts 1 man die ze stelselmatig bewaard heeft, de voormalige directeur van de RK begraafplaatsen in Den Haag, de heer Rob van der Vlis. Hij had alle oude edities van de Editie Schuurman & Jordens, een bekende reeks van wetten. Van der Vlis is begin dit jaar geleden met pensioen gegaan; ik hoop dat zijn opvolger beseft wat voor schat hij op kantoor heeft.

De wet van voor 1991 is te reconstrueren door oude staatsbladen uit te pluizen, maar dat is natuurlijk geen eenvoudig werk.
In mijn Handboek Wet op de lijkbezorging uit 1993 heb ik soms ook aangegeven hoe in het verleden een bepaald artikel luidde. Ik heb in de jaren '80 ook nog een wettenbundel van Koninklijke Vermande bewerkt, een voorloper van het huidige Thematisch handboek lijkbezorging, waarin ik ook heb opgenomen wat vanaf 1955 in de wet is veranderd. Dan staan niet alle wijzigingen erbij, want dat is ondoenlijk en verwarrend. Maar ik heb destijds wel genoteerd wanneer een artikel wijzigde en in welk staatsblad dat stond. Dan is het in elk geval makkelijker terug te vinden en op te sporen.

Als u versies van de Wlb van de afgelopen tien jaar zoekt, dan zijn die op internet te vinden. U kunt dan naar de site overheid.nl gaan en u kijkt daar bij Landelijke wet- en regelgeving. U kunt dan opgeven welke wet u zoekt en ook aangeven of u een actuele versie wenst of niet. Als u een bepaalde datum, bijvoorbeeld 1 oktober 2003, opgeeft, krijgt u de tekst van de wet ie op die datum geldig was. Ook is op te zoeken op wat voor datum (in de afgelopen tien jaar) een artikel veranderd is. En hoe.

Maar misschien zoekt u helemaal niets ingewikkelds. Op deze site, uitvaart.nl, staan ook enkele oudere versies van de wet. Kijk in de Infotheek, bij Wet- en regelgeving en dan ziet u eerdere wetswijzigingen en vervallen regelgeving.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder