Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opsporing familieleden

15 augustus 2011

Vraag nummer: 25540

Ik weet dat veel overleden personen die begraven worden, landelijk geregisteerd worden (bv. bij graftombe). Worden gecremeerde personen ook geregisteerd, zo ja weet u waar, zo nee, is dit dan alleen in de gemeente plaats bekend en kun je dat opvragen.
Vriendelijke groet, theo willems

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen echte volledige landelijke registratie van begraven overledenen. Wat er aan namen/gegevens op Graftombe.nl vermeld wordt, is slechts een fractie van het hele bestand aan graven en overledenen. En het is ook geen 'zuiver' bestand in die zin dat wat op grafstenen staat niet 100% hoeft te matchen met de officiele gegevens in de Gemeentelijke Basis Administratie (Burgerlijke Stand). Denk aan verkeerde spelling van (voor)namen, niet complete (voor)namen, etc.

Het hoeft bij Graftombe en vergelijkbare sites ook niet alleen om begraven personen te gaan. Er zijn ook urnengraven en er kan ook as in een graf verstrooid zijn, wat tot een vermelding op een grafsteen geleid heeft.

Bij gemeenten kan men betreffende een familielid natuurlijk altijd een uittreksel opvragen van het register van overlijden. Maar dan moet men weten in welke gemeente iemand overleden is. Dat kan in een andere gemeente zijn dan in de woonplaats. Denk aan mensen die in een regionaal ziekenhuis overlijden; die worden geregistreerd in de gemeente van overlijden.

Als u een vermoeden hebt in welk crematorium iemand gecremeerd is, kunt u dat ook bij het betreffende crematorium opvragen. Dat is een openbaar gegeven, dat iedereen mag opvragen. Je moet dan wel gegevens van een concreet persoon vragen; men hoeft en kan geen lijst geven wie er gedurende het afgelopen jaar gecremeerd is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.