Mutatie bestemming (gewijde grond)
3 juni 2010
Vraag nummer: 7582 (oude nummer: 15790)
Geachte mr. W.G.H.M. van der Putten,
Op een onzer gemeentelijke begraafplaatsen is van oudsher een ruimte ter begraving beschikbaar gesteld voor overledenen in gewijde grond volgens de R.K.-geloofsleer en een ruimte voor overledenen in niet gewijde grond. Is er informatie bekend dat ivm beheer een gedeelte van het gewijde gedeelte van de begraafplaats gemuteerd / omgezet kan worden in een gedeelte om in te begraven door andersdenkenden.
Graag uw reactie.
Hoogachtend
XX
Gemeente XX
Antwoord:
Geachte heer,
Wat betekent 'ter beschikking gesteld'? Waarschijnlijk niet dat een RK parochie het beheer voert over een deel van de gemeentelijke begraafplaats, maar alleen dat een deel van de grond van de begraafplaats gewijd is volgens de RK rites, zodat katholieken die dat wensen in gewijde aarde begraven kunnen worden. Dan zie ik juridisch of wettelijk geen belemmering om daar ook niet-katholieken te begraven. Ik neem aan het dat katholiek zijn niet wordt gecontroleerd, maar dat mensen vrij zijn aan te geven daar begraven te willen worden.
Ik ken geen concrete voorbeelden van gewijde grond van begraafplaatsen, die later ont-wijd zijn. Maar zoiets zal zeker wel eerder zijn voorgekomen. Katholieke begraafplaatsen zijn soms door een gemeente overgenomen en later als gemeentelijke begraafplaats gebruikt. Dan zullen er hoogstwaarschijnlijk later ook niet-gelovigen begraven zijn.
U zou kunnen onderzoeken of er over het ter beschikking stellen en wijden van de grond destijds bepaalde afspraken met een parochie zijn gemaakt.
Het kan natuurlijk ook geen kwaad om gewoon eens met de parochie te overleggen, hoe men er tegen over staat, al is er misschien juridisch geen noodzaak voor overleg of toestemming.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten