Meerdere bestemmingen grafakker (als urnentuin en strooiveld; is ruimen dan wel nodig?)
12 februari 2004
Vraag nummer: 2883 (oude nummer: 4013)
Beste hr. vd Putten,
Op onze begraafplaats bevinden zich meerdere (algemene) grafakkers waarvan de gedenktegels en beplanting reeds lang zijn verwijderd, maar waar de stoffelijke resten zich nog bevinden. Kan ik deze grafakkers - zonder deze eerst te ontdoen van alle stoffelijke resten - inrichten voor urnentuin en/of strooiveld voor ongeboren foetussen en prematuren die via het ziekenhuis bij ons zijn aangeleverd tbv crematie?
Bij voorbaat hartelijk dank.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ja, u kunt deze grafakkers zonder de inhoud van de vroegere graven te ruimen, inrichten als urnentuin of strooiveld. De situatie is dan feitelijk en juridisch te beschouwen als 'geschudde' graven waar onder de bodem van een graf nog stoffelijke resten van anderen liggen.
Het ruimen van de inhoud van een graf (door het dieper herbegraven of door het naar elders overbrengen van de botten) is alleen nodig als IN dat graf opnieuw wordt begraven op ongeveer dezelfde hoogte. Stel dat men oude graven heeft die 3 of zelfs 4 diep zijn, en dat men nieuwe graven alleen 2 diep uitgeeft, dan kunnen de resten die 3 of 4 diep liggen gewoon blijven liggen als men de resten van laag 1 en 2 ruimt. Wat op 3 of 4 ligt, is als geschud te beschouwen.
Voor het inrichten van een grafakker als strooiveld hoeft niets geruimd te worden. En als in de urnentuin de urnen niet de grond in gaan, hoeft ook niet geruimd te worden.
Uiteraard moet bekend blijven en duidelijk schriftelijk vast liggen voor uw opvolgers, dat de onderliggende graven nooit geruimd zijn. Zodat wanneer iemand deze grafakkers weer als 'gewone' graven wil gebruiken, bekend is dat ze nog niet geruimd zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten