Lijkontbinding.
2 februari 2002
Vraag nummer: 674 (oude nummer: 603)
Hoe lang duurt het voordat een lijk vergaat en hoe is dat proces van dag tot dag?
Fri Feb 22 18:12:23 2002
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is niet bepaald een juridische vraag: "Hoe lang duurt het voordat een lijk vergaat en hoe is dat proces van dag tot dag?"
Maar ik weet er wel wat over te zeggen. Hoe lang het duurt tot een begraven lichaam helemaal 'weg' is, hangt af van een aantal factoren zoals hoe diep het lichaam begraven is, of de overledene dun gekleed was, hoe groot klein dik de overledene was, wat de buitentemperatuur in de eerste weken en maanden van begraven was (midden in een warme zomer gaat de start wat sneller dan midden in een koude winter), etc., etc.
Het is dus niet zomaar te zeggen. Elk geval is anders. De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Het kan nog een hele tijd duren voordat de grote botten en schedel vergaan. Ik ben wel eens bij een ruiming van een deel van een begraafplaats geweest waar na 25 jaar helemaal niets meer in de graven gevonden werd. Geen splinter bot, dus zeker geen schedels. Alles was helemaal vergaan. Maar er zijn ook begraafplaatsen waar soms na het openen van een graf van 100 jaar nog complete skeletten gevonden worden. Kortom, moeilijk te zeggen.
U vraagt ook het proces van dag tot dag. Welnu, zo heb ik het nooit gevolgd, maar ik kan er wel iets over zeggen aan de hand van uitspraken van artsen en begraafplaatsbeheeders. De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
Men begraaft altijd minstens 1 meter diep, deels om te voorkomen dat er dieren bij het graf kunnen komen (wormen, pieren, kevers, etc. kunnen er dus niet bij, ondanks de fabels op dit punt) en om een langzaam 'waardig' proces van het uiteenvallen van materiaal te hebben.
Onder de grond rot het vlees niet weg zoals het boven de grond zou doen, maar slinkt en verdroogt het in járen tijd. Er zit wat dat betreft veel waarheid in de bijbelse woorden 'stof zijt gij en tot stof vergaat gij'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?