Kunststof grafkelder 2
15 februari 2018
Vraag nummer: 53837
Geachte mr van der Putten,
Hartelijk dank voor uw antwoord, en ik zal de vraag ook stellen aan de LOB.
Ik ben ook benieuwd wat u vindt van kunststof kelders in het licht van duurzaamheid en materialen in de grond die zouden moeten vergaan?
Vriendelijke groeten, AnneMarie
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De bedoeling van een kelder is dat die een heel lange periode kan blijven bestaan en de kist(en) droog houdt. Een vergankelijke kelder is een soort contradictio in terminis. Bovendien moet een kelder stevig zijn; een kelder moet niet kunnen verzwakken waardoor hij in kan storten als iemand toevallig langs het graf loopt. Bij een kelder die langzaam vergaat wordt dat een risico, denk ik.
Of kunststof slechter is dan bijvoorbeeld beton, kan ik niet beoordelen. Ik weet niet in hoeverre een kunststof kelder later recyclebaar is, tegen aanvaardbare kosten. Beton en bakstenen zijn wel her te gebruiken.
Maar u brengt wel een interessant punt naar voren. Hoe kan een begraafplaats duurzaamheid bevorderen?
Misschien is het een goede vraag ook voor de LOB, om daar eens over na te denken en een advies over aan de leden (en andere begraafplaatsen) uit te brengen. De vraag is ook relevant voor urnenkeldertjes.
Elke begraafplaatshouder kan in zijn reglement eisen stellen aan het materiaal van grafkelders. Dus bijvoorbeeld kunststof verbieden. Of positief formulerend: alleen kelders van bakstenen en beton toestaan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?