Knekelput; wat blijft er over?
16 maart 2009
Vraag nummer: 6303 (oude nummer: 12536)
Geachte heer van der putten,
Kunt u mij vertellen als er niet geruimd zou worden dat alle stoffelijke resten verteerd en opgenomen zal worden in de grond .Blijft er dan niets meer over van de botten. En de stoffelijke resten in de knekelput verteren die ook verder. zodat daar ook niets meer van overblijft. Ik kan op internet daar niets over vinden. Daarom vraag ik het aan u.Ik wil wel anoniem blijven .
Alvast bedankt
XX
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Zo is het precies. Als er niet geruimd wordt, verteren alle stoffelijke resten; die worden helemaal opgenomen in de grond. Ook de botten.
Ook resten in de knekelput verteren verder. Soms is het een soort put van steen of beton, maar in verreweg de meeste gevallen is de knekelput gewoon een groot soort graf waar de botresten in de grond zitten.
Ik ben wel eens bij ruimingen op een begraafplaats geweest waar je inderdaad helemaal niets meer terug vond van de stoffelijke resten. Geen schedels, geen botten, niets. Niet na honderden jaren, maar al na 20 of 30 jaar.
Dat hangt allemaal af van het soort zand en de vochtigheid en de zuurgraad van de bodem.
Op oude begraafplaatsen had men niet zo veel keus. Men moest het doen met de grondsoort die in die stad of dat dorp voorhanden is. Dat is niet altijd ideaal in de zin dat een snelle vertering plaats vindt. Vaak gaat het langzaam, soms erg langzaam.
Maar als men tegenwoordig een begraafplaats aanlegt of uitbreidt, kan men vaak wel vrachtwagens optimaal zand laten aanvoeren, de waterhuishouding goed reguleren etc., zodat er een goede en snelle opname van stoffelijke resten in de bodem plaats kan vinden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten