Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Klein onderhoud graven

16 januari 2004

Vraag nummer: 2804 (oude nummer: 3786)

Geachte mr. van der Putten

Regelmatig zie ik op uw side vragen over onderhoud van graven of bij het nalaten daarvan een dreigende ontruiming.
Kunt u mij vertellen hoe dit geregeld is.
Ligt de verantwoording bij de beheerder of bij de mensen zelf. Kun je bij de beheerder een contract voor klein onderhoud afsluiten of zijn daar bedrijven voor. Met klein onderhoud bedoel ik het schoonmaken van de stenen, het blad en onkruid vrijhouden van het graf, het bijschilderen van de letters, het melden van kleine gebreken aan nabestaandenen dat soort dingen.
De reden dat ik dit vraag is dat ik overweeg een bedrijfje hierin te beginnen maar geen zicht heb op de regels omtrend deze zaken.

Ik hoop dat u mij een stukje op weg kunt helpen,
met vriendelijke groeten,
C. de Lange

Antwoord:

Geachte heer De Lange,

Het is overal anders geregeld. Sommige begraafplaatsen doen helemaal niets zelf aan onderhoud, anderen alleen het terrein, anderen het terrein en een beetje van de grafmonumenten en sommigen ook de monumenten. Bij een paar grote begraafplaatsen kan men een abonnement nemen om plantjes te laten poten en verzorgen. Bijschilderen van stenen gebeurt op heel weinig plaatsen.

Ik heb de afgelopen jaren al regelmatig contact gehad met mensen die een bedrijfje op dit terrein wilden opzetten. De meeste initiatieven liepen op niets uit. Ik ken slechts een paar mensen/bedrijfjes die het parttime doen als nevenwerkzaamheid. Het kernpunt is dat de meeste mensen/nabestaanden er geen geld voor over hebben om een graf jaarlijks te laten onderhouden. Men kan alleen langzaam en met veel inzet in een regio een bedrijfje op dit vlak opbouwen.

U maakt aan het begin van uw vraag een opmerking over het gebrek aan onderhoud en als gevolg daarvan een dreigende ontruiming. Het is zo, dat als een monument sterk verwaarloosd is, het grafrecht vervallen kan worden verklaard. Dat is wettelijk geregeld. Maar bij sterke verwaarlozing hebben we het niet over bladeren op het graf, algenaanslag of een afgebroken letter. Dan hebben we het over een gebroken of gebarsten monument, of een sterk verzakt monument e.d. En dat vervalt niet onmiddellijk; eerst moeten de nabestaanden de kans krijgen om het graf op te knappen. Maken ze van die kans geen gebruik, dan vervalt het grafrecht.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.