Kennisgeving begraven urn aan overige familie verplicht ?
9 april 2005
Vraag nummer: 3816 (oude nummer: 5850)
Geachte meneer Van der Putten,
Mijn broer is bijna een jaar geleden overleden. Ik heb samen met mijn zwager zijn crematie geregeld, echter vanuit belastingtechnisch oogpunt is zijn vrouw opdrachtgever geworden.
Inmiddels is door allerlei omstandigheden het contact met mijn schoonzus verbroken.
We hebben bij het crematorium nagevraagd of de as nog aanwezig was, de urn blijkt vrijgegeven aan de opdrachtgever(mijn schoonzus). Mijn vraag is nu, hoe kunnen wij erachter komen wat er nu verder met de as gebeurt ? We hebben geen mogelijkheid om haar hiernaar te vragen omdat ze alle post terugstuurt en ook alle mail blokkeert. De wil van de overledene is dat zijn urn begraven wordt op een plek in zijn woonplaats. Wij hebben nu als nabestaanden geen plek om naar toe te gaan en we willen alleen maar weten of de urn al begraven is en waar. Ik hoop echt dat u ons kunt helpen.
Met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Zoals u elders in deze adviesrubriek kunt lezen in antwoorden op vragen moet een crematorium of begraafplaats desgevraagd vertellen wat er met een asbus is gebeurd (men moet het noteren en desgevraagd aan derden vertellen (het gaat om een wettelijk openbaar register)). Maar als de as aan een particulier is gegeven, kan het crematorium natuurlijk niet weten wat er verder mee is gebeurd. En een particulier is niet verplicht om het derden te vertellen.
Als de asbus ergens begraven is op een begraafplaats, moet dat echter ook weer genoteerd zijn in het register van die begraafplaats. En dan is dat weer openbare informatie in die zin dat de houder van de begraafplaats aan ieder die het weten wil moet vertellen of de asbus daar bijgezet is. Ik zou als ik u was dat soort informatie altijd schriftelijk vragen (en een schriftelijk antwoord verlangen. Soms nemen begraafplaatsen dit soort vragen niet serieus of menen dat ze die informatie niet kunnen geven en dan kun u stappen ondernemen. Maar dan moet u het wel zwart op wit hebben en geen vaag verhaal over een telefoongesprek).
Een begraafplaats kan natuurlijk niet uit eigener beweging allerhande familie zoeken en informeren over een bijzetting.
U kunt logisch beredeneren welke begraafplaatsen in aanmerking komen: eerst die in de woonplaats, dan geboorteplaats en wellicht zijn er nog plaatsen met een speciale band.
Als uit onderzoek blijkt dat de asbus niet is bijgezet, kunt u de vrouw aanspreken op de vraag of de wens van de overledene is gevolgd. Als uw vraag niet serieus wordt genomen, kunt u een advocaat inschakelen. En dan kan er nog van alles, maar dat is te specifiek om hier uit te leggen. Het gaat dan echter waarschijnlijk ook (misschien veel) geld kosten.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten