Kelder- en zandgraven (verschillen)
9 november 2002
Vraag nummer: 1476 (oude nummer: 1833)
Mon Mar 5 09:16:58 2001
Geachte heer Van der Putten
Ik kom in deze rubriek regelmatig de termen 'keldergraven' en 'zandgraven' tegen. (zoals b.v. in uw antwoord op voorgaande vraag) Misschien zou u mij kunnen uitleggen wat het verschil is tussen deze twee?
Alvast bedankt voor uw antwoord
Mirjam
Antwoord:
Mon Mar 5 23:15:59 2001
Geachte mevrouw,
Zandgraven zijn graven waarbij men een grote diep kuil in het zand graaft en daar een kist in neerlaat. De kuil wordt (natuurlijk) weer dicht gegooid.
Keldergraven zijn soms hele rijen betonnen en kunststoffen bakken onder de grond, waarin men meestal een stuk of 3 kisten boven elkaar kan plaatsen. Niet direct op elkaar, maar met behulp van stangen of roosters die men aan de zijkant kan bevestigen komt een kist vrij te staan. Een keldergraf kan ook een individueel geplaatste betonnen of kunststof bak zijn. Vroeger (en tegenwoordig bij uitzondering) werden ze gemetseld. Gewoon 4 wandjes metselen in een graf. Een keldergraf wordt niet vol gegooid met zand.
De kelder wordt niet dicht gegooid met zand; rondom de kist blijft het 'leeg'. Vanwege de ruime aanwezigheid van zuurstof gaat de ontbinding in een kelder sneller en beter. Een kelder heeft vaak ook een voordeel dat het een goede fundering is voor een grafmonument. Een zerk zal minder snel scheef zakken dan bij een zandgraf. Ook kunnen er vaak meer kisten boven elkaar in worden geborgen. In een zandgraf mag niet niet zo diep begraven, omdat er te weinig zuurstof zo diep in de grond kan doordringen. Daar heb je bij een keldergraf geen last van. Wel moet de kelder zodanig zijn gemaakt dat er geen water in kan, of, als er toch water in komt, dat dat makkelijk weer weg kan. Enig vocht in de buurt is goed voor de lijkontbinding, maar niet te veel.
Dat zijn zo'n beetje de belangrijkste verschillen.
mr W.G.H.M. van der Putten
5 maart 2001