Ik zoek de plaats van cremeren of begraven van een vriend
23 augustus 2020
Vraag nummer: 61396
Een vriend van mij is op 12 juli overleden. De gemeente gaf de opdracht hem te begraven of cremeren. De begrafenisondernemer vond kinderen bereid de begrafenis te betalen. Maar hij moest dit stil houden voor de rest van de familie, en bekenden. Graag zou ik toch willen weten waar hij begraven ligt of is uitgestrooid om afscheid te nemen. Hoe kan ik dit achterhalen? Ik heb geen adres van zijn kinderen en begrafenisondernemer en gemeente zwijgen.
Met dank.
hk
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De houder van een begraafplaats, gemeente of kerk, is wettelijk verplicht om te melden dat iemand daar begraven is, als dat het geval is.
Ook de houder van een crematorium moet vertellen of iemand daar gecremeerd is en wat er vervolgens met de as is gebeurd.
Als u vermoed dat sprake is geweest van een begrafenis en dat die waarschijnlijk op de gemeentelijke begraafplaats heeft plaatsgevonden, adviseer ik u om een briefje te schrijven aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar uw vriend woonde.
Daarin schrijft u:
Geacht college,
Op 12 juli 2020 is overleden de heer (voornaam, naam) geboren ......, gewoond hebbend (adres). Vermoedelijk is hij begraven op de gemeentelijke begraafplaats (of een van de gemeentelijke begraafplaatsen) aan de ...straat.
Gelet op de regeling in artikel 27, lid 1 en lid 2, van de Wet op de lijkbezorging verzoek ik u mij te berichten of de heer (naam) inderdaad is begraven op de begraafplaats (straat) en in welk graf.
Met vriendelijke groet,
... (uw naam en adres)
Als u een brief terug krijgt dat uw vriend daar niet begraven is, kunt u een gelijke brief schrijven aan andere begraafplaatsen, van een kerk of van een buurgemeente.
Ook kunt u een brief schrijven aan de directeur van het crematorium in de gemeente of crematoria in de regio. Dan kunt u vragen of uw vriend daar gecremeerd is en wat er met de as is gebeurd. U verwijst dan niet naar artikel 27 van de Wet op de lijkbezorging, maar artikel 50, lid 1 en lid 2, van deze wet.
Er staan in deze rubriek heel veel vragen over het register van een begraafplaats en een crematorium. Maar ze staan verspreid over heel veel subrubrieken. Het is dus even zoeken om vragen zoals vraag 4029 'Openbaar register van overledenen?', vraag 61384 ' Register van geruimde graven', vraag 53452 'Overledene niet meer te vinden (in het register van de begraafplaats), vraag 51677 'Register waar iemand is begraven of gecremeerd' te vinden.
En specifiek over crematies: vraag 60972 'Gegevens uit register crematorium opvragen' en het uitgebreide antwoord 60887 'Crematie register'. Maar er zijn er nog veel meer.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.