Humaan botje gevonden
24 augustus 2013
Vraag nummer: 35392
Wat moet ik doen indien ik een humaan botje gevonden heb naast het graf van mijn familie en wat als dit botje nu uit ons graf is gekomen nadat ik wat aarde heb omgespit?
Dit is voor mij toch een soort van gevoelsprobleem want moet ik dit bot nu in mijn graf begraven of ? kan het ook niet weggooien!
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het gevonden botje kan niet van personen zijn, die in het graf van uw familie begraven zijn. Kisten worden in een 3-persoons graf begraven op dieptes van ongeveer 2,70 tot 2,80 meter, 1,90 tot 2 meter en 1,10 tot 1,20 meter. Bij het normale verteren van een stoffelijk overschot in tien jaar komen de botten op de bodem van de kist te liggen (terwijl de kist zelf ook langzaam verteert). Dat betekent dat botten dus veel en veel dieper liggen dan in de bovenste laag aarde van het graf, waar u bijvoorbeeld een plantje in zet.
Botjes komen niet na verloop van tijd vanzelf boven drijven of zoiets. Pas als men ruim een meter diep in een graf graaft, kan men botten tegen komen.
Op een wat oudere begraafplaats kan men inderdaad soms oude botjes zoals vingerkootjes vinden. U moet bedenken dat graven meerdere malen kunnen worden uitgegeven aan nieuwe families. Dan worden voorafgaand aan een nieuwe grafuitgifte en begraving telkens oude botten geruimd. Ruiming kan gebeuren door botten veel dieper in hetzelfde graf te begraven, onder de plaats waar nieuwe kisten komen, of door ze elders op een begraafplaats in een soort verzamelgraf of knekelput te begraven.
Bij het ruimen van de graven probeert men natuurlijk alle botten en botjes terug te vinden, maar soms lukt dat niet. U moet bedenken dat de botjes meestal zanderig en modderig zijn en op het oog soms niet te onderscheiden zijn van aardkluitjes. U moet ook bedenken dat als een 3-persoons graf wordt geruimd, tussen de 7 en 9 m3 zand wordt verplaatst. Gaat u daar maar eens vingerkootjes in zoeken. Je hebt niet alleen te maken met botjes van de laatste begravingen, maar soms ook van ruim 100 jaar oud. De vertering van sommige botjes gaat erg langzaam.
U mag het botje gewoon in de grond stoppen, naast het graf, naast het pad of onder een struik. Botten moeten volgens de Wet op de lijkbezorging altijd op een begraafplaats blijven; u mag ze niet mee naar huis nemen en weggooien.
Als u het zelf herbegraven van het botje onplezierig vindt, kunt u het gewoon aan de beheerder of ander personeel van de begraafplaats geven. Die zorgen dan dat het bij een volgende ruiming herbegraven wordt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.