Het geld is op
13 december 2004
Vraag nummer: 3542 (oude nummer: 5161)
Geachte heer van der Putten,
Een kerkgenootschap heeft mij benaderd met de volgende vraag:Zij hebben enkele graven hun ons bezit waar de kerk het onderhoud van heeft en rechthebbende van is.Deze graven zijn ooit door de toenmalige Familie aan de kerk in beheer gegeven voor een bedrag waar ze nu niet eens een schoonmaakmiddel voor kunnen kopen.Kunnen zij deze graven opheffen en weer terug geven aan de houder van de begraafplaats of zitten ze hier voor altijd aan vast.
X
Antwoord:
Geachte heer,
Ik kan de vraag natuurlijk niet met zekerheid beantwoorden, omdat ik de voorwaarden in de afspraken tussen dat kerkgenootschap en die families niet ken. Maar ik vermoed dat er in het verleden naar toenmalige verhoudingen een forse betaling is gedaan en dat het alleen onkunde en misplaatst optimisme in het financieel beheer van het kerkgenootschap is, waarom er nu onvoldoende kapitaal aanwezig is.
Als men het geld allemaal heeft uitgegeven is dat op zich geen reden om zich niet aan de afspraak te houden. In ieder geval juridisch niet. Net zo min als dat het voor een persoon die erg veel van drank houdt en al zijn geld aan drank uitgeeft, het op zijn van het geld een geldige reden is om geen huur meer te betalen.
Het is de vraag of iemand het kerkgenootschap er op zal aanspreken als zij meent de afspraak te moeten verbreken.
Maar ja, wat vraagt men nu aan u (en u aan mij)? Of men de afspraken mag verbreken. Dan is mijn antwoord: neen, natuurlijk niet. En het mag natuurlijk ook niet omdat of doordat het wellicht zo is dat er geen haan naar kraait.
Voorgangers hebben een afspraak gemaakt en zijzelf of hun opvolgers zijn onzorgvuldig met het geld omgegaan. De tegenwoordige opvolgers zitten dan met het probleem. Maar dat is iets waar het kerkgenootschap als instituut zelf een oplossing voor moet vinden, lijkt mij. En dat niet mag afschuiven op onschuldige overledenen. Afspraak is afspraak is mijn uitgangspunt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten