Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herbegraven losse botten?

3 februari 2011

Vraag nummer: 7863 (oude nummer: 16411)

Geachte heer Van der Putten,

In onze gemeente is de grond waar tot rond 1970 een kerk stond, doorverkocht aan een projectontwikkelaar. De kerk had een begraafplaats. De begraafplaats van de kerk bevindt zich onder deze kerk. De laatste begravingen in deze graven zijn rond 1825 geweest.

De projectontwikkelaar wil op de locatie appartementen laten bouwen. Hiervoor wil hij zo veel mogelijk gebruik maken van de bestaande funderingssleuven. Tijdens het graven kwamen er echter losse botten tevoorschijn. Het is niet duidelijk of deze uit graven kwamen. Daarnaast hebben archeologen apart nog 10 tot 15 skeletten opgegraven die wel in een graf lagen. Deze laatste skeletten zullen worden gebruikt voor archeologisch onderzoek en worden daarna in het gemeentelijk archeologisch depot opgeslagen.

Onze vraag is hoe er met de aangetroffen losse botten moet worden omgegaan. Kunnen we ze herbegraven op een begraafplaats?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, ik geef in dit soort situaties altijd het advies om de aangetroffen botten op een gewone begraafplaats in een verzamelgraf of de knekelput te bergen.

Strikt formeel juridisch geredeneerd is dat niet nodig. Botten die afkomstig zijn van een opgeheven begraafplaats vallen niet (meer) onder het regime van de Wet op de lijkbezorging. Je zou ze in theorie ook bij het grof vuil kunnen zetten. Maar dat is maatschappelijk natuurlijk niet aanvaardbaar.
Wel aanvaardbaar is om ze net zo te behandelen als andere stoffelijke resten die worden aangetroffen na de ruiming van graven.

Misschien waren deze losse botten ook al afkomstig uit geruimde graven. Zij konden bij wijze van ruiming ook op diverse plekken en plekjes van de begraafplaats begraven zijn. Net als men tegenwoordig zou kunnen doen. Men kan ook nu, als men graven ruimt, bij wijze van spreken op een willekeurige plek onder een paar struiken een flink gat graven en daar botresten in bergen. De kern van de zaak bij het bergen van stoffelijke resten uit graven is, dat zij op het terrein van de begraafplaats blijven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder