Grafschennis? (Spullen, planten en boodschappen op een graf plaatsen om te treiteren)
6 juli 2018
Vraag nummer: 55576
Mijn ex-vriendin, die mijn ouders nooit bij leven gekend heeft, gebruikt het graf van mijn ouders om druk uit te oefenen.
Zij plaatst constant spullen , plantjes , en subtiele boodschappen op het graf.
Zowel justitie als de beheerder van de begraafplaats kunnen mij niet helpen.
Ik weet dat de enige intentie van mijn ex is om mij te treffen en niet, zoals het hoort, om de doden te eren.
(ik heb dit ook in een opgenomen telefoon gesprek met haar bevestigd gekregen)
Is dit nu grafschennis of niet?
Gevoelsmatig voor mij wel namelijk
Antwoord:
Geachte heer,
De definitie van grafschennis staat in artikel 149 van het Wetboek van Strafrecht:
"Hij die opzettelijk een graf schendt of enig op een begraafplaats opgericht gedenkteken opzettelijk en wederrechtelijk vernielt of beschadigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie."
Men schendt een graf als men er in gaat graven, of als men een grafmonument opzettelijk vernielt of beschadigt. Er is ook aan toegevoegd dat het vernielen of beschadigen 'wederrechtelijk' moet zijn. Dat betekent: in strijd met het recht, ofwel zonder toestemming. Want een steenhouwer die een deel van een oude grafsteen wegbreekt om er een nieuwe te kunnen plaatsen, is niet strafbaar bezig. En een medewerker van de begraafplaats die een monument van een opgeheven graf verwijdert en kapot slaat ook niet.
Het plaatsen van spullen, planten en boodschappen op een graf is niet strafbaar. Ook niet als men alleen de bedoeling heeft om iemand te jennen. De politie kan hier niets aan doen en de beheerder van de begraafplaats ook niet. Iemand pesten is niet verboden en bovendien niet makkelijk aan te tonen. Voor de buitenwereld komt het juist aardig aardig over als iemand spullen en planten bij een graf zet. Dat is natuurlijk ook het geniepige ervan; uw ex-vriendin weet dat ze zo niet 'gepakt' kan worden.
Maar ik kijk er eens even met een andere blik naar. Ik heb wel vaker van zulke gevallen gehoord; het gaat overigens altijd om vrouwen, meestal ex-en. Ik herinner mij een extreem geval van zo'n tien jaar geleden dat ook de regionale kranten heeft gehaald. Het ging om een vermogende familie, die werd belaagd. Er hebben toen ook verschillende advocaten en juristen naar gekeken, weet ik. Geld speelde geen rol, om er van af te komen. Uiteindelijk was er toen maar 1 oplossing, namelijk om het getreiter volledig te negeren.
Dit advies krijgt u gratis; die familie kostte het tienduizenden euro's aan advocaten, die alle mogelijkheden hebben bekeken.
Ik constateer dat het uw ex-vriendin lukt om u te treffen, want u trekt het zich aan en u bent er mee bezig, u gaat naar de beheerder van de begraafplaats, de politie en vandaag mailt u mij.
Uw ex-vriendin kent u blijkbaar goed. Blijkbaar bent u nog altijd heel belangrijk voor haar, anders zou ze er niet zoveel tijd en moeite in stoppen.
De enige oplossing is om een jaar lang niet naar de begraafplaats te gaan. Dan ziet u het niet en dan weet u het niet en dan gaat er voor uw ex de lol vanaf. Dan houdt ze er vanzelf mee op.
Dit is de enige manier om dit te laten stoppen.
Uw ouders zullen er alle begrip voor hebben dat u een poosje niet langs komt, denk ik.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.