Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafschennis bij oud kerkhof?

27 februari 2014

Vraag nummer: 37507

In mijn gemeente stond vroeger een kerk met een kerkhof. Jaren geleden is de kerk gesloopt en inmiddels is het perceel al jaren agrarisch/weiland. Nu zijn er mensen met de metaaldetector aan het zoeken naar munten e.d. en treffen daarbij ook de overblijfselen aan van het kerkhof.
Is hier dan nog sprake van grafschennis?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als het terrein de status van begraafplaats heeft verloren doordat de begraafplaats is opgeheven - en daar ziet het wel naar uit - dan is het graven in de grond of in voormalige graven niet verboden. Dan is er dus ook geen grafschennis.

De wet kende vroeger ook een termijn van 50 jaar na de sluiting, binnen welke termijn men telkens tot een iets grotere diepte in de grond mocht graven. Ik weet niet om welke gemeente het gaat, maar ik mag aannemen dat het toenmalige kerkbestuur en de gemeente er zorg voor hebben gedragen om niet binnen die termijn ongeoorloofde handelingen te (laten) verrichten.
Sinds enkele jaren is de termijn iets korter geworden. 20 of 30 jaar, ik weet het niet zo snel uit het hoofd.

Bij een lang geleden opgeheven begraafplaats is er geen verbod meer om diep te graven. Maar ik zie het niet zo snel gebeuren dat men in de (voormalige) graven graaft, als men met een metaaldetector munten e.d. zoekt. De kisten met overledenen werden en worden namelijk in principe begraven op dieptes tussen de 280 en 110 centimeter. Op die dieptes moet men dus ook gaan zoeken als men resten van een skelet e.d. wil aantreffen. Men moet een behoorlijk professionele en dure detector hebben om op de diepte van een meter kleine voorwerpen zoals munten te vinden.

Verder is het natuurlijk aan de eigenaar van het terrein om te beslissen of hij dit soort activiteiten wel of niet toestaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.