Grafrust na herbegraving?
4 juni 2009
Vraag nummer: 6597 (oude nummer: 13153)
Geachte heer Van der Putten,
Een familie heeft de rechten op een aantal graven in deze gemeente.
Door schudden, opgraven en herbegraven wil zij het aantal graven gaan beperken. Mijn vraag is of een herbegraving ook gezien moet worden als een begraving voor wat betreft de termijn van grafrust?
Met vriendelijke groet,
Ria Deurloo-van Dongen
medewerker cluster burgerzaken
gemeente schouwen-Duiveland
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Nee, een herbegraving moet niet worden gezien als de aanvang van een nieuwe termijn van grafrust.
Een graf mag niet binnen 10 jaar geruimd worden. Die termijn wordt in de wandeling de 'termijn van grafrust' genoemd. De termijn is noodzakelijk omdat er gewoonlijk - zo ik mij heb laten vertellen - gemiddeld een jaar of 7 nodig is om een begraven stoffelijk overschot tot een skelet te laten ontbinden. Hoe snel of langzaam de ontbinding in de praktijk gaat, hangt waarschijnlijk af van de grootte van het lichaam, de diepte van begraven, de grondsoort (weinig of veel zuurstof doorlatend en de zuurgraad), het jaargetijde waarin begraven is (is de aarde warm of koud, dus komt de ontbinding snel(ler) op gang), etc.
Nadat een stoffelijk overschot is geskletteerd, gaat de verdere ontbinding - het vergaan van de botten - meestal langzamer. Maar botresten zijn relatief makkelijk op te graven en her te begraven; makkelijker dan een half vergaan stoffelijk overschot. Het is dan niet nodig om een nieuwe termijn van grafrust te hanteren.
Voor een opgraving is altijd verlof van de burgemeester nodig, omdat bekend moet zijn dat en wanneer en hoe een stoffelijk overschot wordt verplaatst. En om andere belanghebbenden de gelegenheid te geven om (gemotiveerd) bezwaar te maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten