Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf te klein

24 januari 2005

Vraag nummer: 3631 (oude nummer: 5456)

Geachte Heer van Putten

Bij de begravenis van mijn Vader d.d. 06-12-2004 paste de kist niet in het graf.
De begravenisondernemer heeft een kistmaat van 68 centimeter doorgegeven met de vermelding dat het om een extra breed graf ging.
De gemeente heeft het graf 72 breed gemaakt waardoor de kist bleef steken.
uiteindelijk is besloten om een handvat van de kist af te slaan met een schop.
Begravenisondernemer en gemeente geven elkaar de schuld.
Volgende week volgt een gesprek met beide partijen, waarbij ik en mijn broer aanwezig zullen zijn.
Het is voor ons als Familie zaak dat boven water komt wie de fout heeft gemaakt, mijn vraag is wat kunnen wij hier verder mee?
Mijn Vader is begraven in het graf van mijn broer, die in 1972 overleden is.
De stoffelijke resten van mijn broer zouden geschut worden, zodat er ruimte voor mijzelf zou vrijkomen.
Tot mijn ontsteltenis heb ik rondom het graf van mijn Vader een flinke hoeveelheid menselijke restanten gevonden, waaronder stukken schedel, een kies en diverse andere botjes.
Ik vraag mij nu af of dit stoffelijke resten van mijn broer zijn.
Ik ben hier behoorlijk ziek van.
Ik vraag mij ook af of het graf wel geschud is ofdat ze maar wat aangerommeld hebben.
Hoe kan ik erachter komen of dit om stoffelijke resten van mijn broer gaat.
En kan ik de gemeente hier over aanklagen?
Dit hoort toch zowiezo opgeruimd te worden?

Hopelijk kan U het 1 en ander voor mij duidelijk maken, want ik zie op dit moment door de bomen het bos even niet meer.
Ik zit met veel vraagtekens en heel veel verdriet.

Bij voorbaad dank.

Ria Mes

P.s. dit alles heeft betrekking op de algemene begraafplaats te Benningbroek (N-H)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een te smal graf is natuurlijk een heel trieste zaak. Het legt een grote domper op het toch al trieste gebeuren van een begrafenis.
Maar ja, wat kun je er verder mee? Niets, denk ik. Gebeurd is gebeurd.

Een ander punt zijn de stoffelijke resten die u rond het graf vond. De stukken schedel, een kies en diverse andere botjes. Ik denk - tamelijk zeker - dat dit niet de stoffelijke resten van uw broer zijn. Als er stoffelijke resten geschud worden, worden ze gewoonlijk dieper in hetzelfde graf herbegraven.
Ik zou het gewoon eens bespreken als u toch met de gemeente aan tafel zit, en vragen hoe dit zit.

Ik wil over stukjes bot e.d. op een begraafplaats nog wel het volgende zeggen. Hoewel het natuurlijk naar moderne maatstaven onwenselijk is, is het niet ongebruikelijk dat men op een oude begraafplaats nog botresten ziet. U moet zich realiseren dat op oude begraafplaatsen graven vaak meermaals gebruikt zijn. Graven bleven vaak ook minder lang bestaan dan nu. De stoffelijke resten zijn dan geruimd of geschud. Maar sommige resten zijn voor de personen die een graf ruimen heel moeilijk te herkennen. Als je een paar kubieke meter grond uit een graf verplaatst, is vaak niet of niet goed te zien of je klompjes modder of een bemodderde kies e.d. op je schop hebt liggen. Je kunt dat pas zien als je alle aarde goed zou zeven. Daar is normaal geen tijd voor en vroeger beschikte men al helemaal niet over dat soort materiaal. Door het graven en dicht gooien van de kuilen komt zand uit een graf soms bovenop te liggen e.d. Men ziet dan niet wat een kluitje aarde is of wat een bemodderd botje is. Dat zie je pas als het na regen is weggespoeld of is schoongespoeld. Met bepaalde soortten grond is dit erger dan met andere grondsoorten.
In vroeger tijden werd er al helemaal wat minder precies mee omgesprongen als tegenwoordig. Het kan zijn dat botjes of kiezen die men ziet liggen al meer dan 100 jaar oud zijn. Waarom het niet of niet goed vergaat, is soms een raadsel, maar wel een feit.
Als in het verleden de situatie is ontstaan dat de aarde vol met botrestjes zit, is dat iets waar de gemeente nu weinig meer aan kan doen. Men zou dan alle grond moeten afvoeren en vervangen door nieuwe aarde. Maar ja, waar moet je dan de oude grond laten? Het is ook niet piëteitvol om die grond 'zomaar' ergens als ophooggrond e.d. te gebruiken.
Ik hoop dat deze uitleg over botresten op begraafplaatsen tenminste één vraagteken oplost.

Veel sterkte.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder