Gegevens uit GBA
14 december 2006
Vraag nummer: 4576 (oude nummer: 8638)
In hoeverre is een gemeente verplicht de beheerder van een begraafplaats gegevens te verstrekken uit de GBA, al dan niet tegen een vergoeding? De gegevens zijn bedoeld om rechthebbenden van graven te achterhalen om hen te informeren over zaken aangaande "hun" graf.
Antwoord:
Geachte heer,
Een gemeente is het niet verplicht. Sterker, soms mag men het niet eens.
Deze kwestie is enkele jaren geleden al eens door de LOB aangekaart bij de vereniging van ambtenaren van de burgerlijke stand (ik ben de precieze naam even kwijt) in Zoetermeer. Dit om wijziging van de privacyreglementen te bevorderen.
Het punt is dat er zogenaamde privacyreglementen zijn waar in staat aan wie de gemeente gegevens uit GBA mag verstrekken. Als in die reglementen voor de GBA begraafplaatshouders niet genoemd worden, mogen gemeenten geen persoonsgegevens aan begraafplaatshouders verstrekken. Dat is lastig, omdat het juist in het belang van de betrokken rechthebbenden is dat men hen kan opsporen. Maar zo werkt het helaas niet.
Er zijn - ik vrees een klein aantal - gemeenten die wel in hun privacyreglement voor het GBA hebben staan dat gegevens aan begraafplaatshouders kunnen worden verstrekt. Maar de meesten niet. Het zijn allemaal lokale regelingen en veranderen gaat traag.
Als een gemeente weigert om gegevens te verstrekken, helpt bezwaar maken e.d. niet. U moet dan de gemeenteraad aanschrijven en vragen om het privacyreglement te veranderen. Als het reglement veranderd is kan het wel.
Vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten