Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Fotograferen en filmen (regels in Amsterdam)

2 februari 2023

Vraag nummer: 66083

U heeft al veel geschreven over fotograferen op een begraafplaats. Fotograferen is toegestaan. Ik heb toch nog vragen:
1 geldt dit ook voor filmen? Ik film alleen graven, geen personen.
2 geldt de toestemming ook voor particuliere begraafplaatsen en dodenakkers die eigendom zijn van een Stichting of Kerkgenootschap.
3 is het volgende onwettig:
Op de gemeentelijke begraafplaatsen van Amsterdam geldt een verbod om te filmen en ook om rondleidingen te geven (artikel 4.6. i en 0 Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria Amsterdam).

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zie in beginsel geen verschil tussen het fotograferen en het filmen van graven. Zie vraag nummer 48598 'Mag je filmen op een begraafplaats?'

Ik zie geen verschil tussen begraafplaatsen die eigendom zijn van gemeenten, kerkgenootschappen en stichtingen.

Wat wel een rol kan spelen, is dat de eigenaar van de begraafplaats gewoon als eigenaar het fotograferen of filmen van zijn terrein kan verbieden. Maar dat is ook een beetje een grijs gebied, naar mijn mening, omdat de eigenaar wel kan zeggen dat zijn eigendom niet op de foto of film mag, maar een grafmonument is niet zijn eigendom. Dat is alleen de ruimte rondom het graf.

Het is niet verboden om op de begraafplaatsen van de gemeente Amsterdam te filmen. Volgens artikel 4 lid 6 en aanhef onderdeel i is het verboden op het gedenkpark te filmen. Dat is iets anders. Een 'gedenkpark' is in de verordening niet gedefinieerd. Het is dus een loze regel.
Het is ook deels strijdig met het volgende verbod in artikel 4 lid 6 en aanhef onderdeel j. Daar staat: "(het is verboden) zonder toestemming of opdracht van de aanvrager van een uitvaart te fotograferen, te filmen of anderszins te registreren". Die uitvaart vindt plaats op de begraafplaats of het crematorium. Als het filmen gewoon altijd verboden zou zijn (onderdeel i), dan kan de opdrachtgever van een uitvaart in onderdeel j geen ontheffing verleden van het verbod in onderdeel i. Die opdrachtgever is geen deel van de overheid van Amsterdam en niet gemandateerd om ontheffingen te verleden.
De onderdelen i en j zijn gewoon slechte ondoordachte regelgeving.
Ik kan mij ook niet voorstellen dat het gemeentebestuur van Amsterdam mensen verbiedt om van het graf van man/vrouw, kind, vader/moeder, opa/oma e.d. een foto of een film te maken.

Als er geen graven, maar bezoekers van de begraafplaats worden gefotografeerd of gefilmd, kan ik mij voorstellen dat de gemeente dat een ongewenste inbreuk op hun privacy vindt. Maar dan moet men dat anders regelen.

Rondleidingen zijn in Amsterdam verboden, misschien ook om de privacy en rust van de 'gewone' bezoekers te beschermen. Maar volgens de toelichting geldt dat vooral voor groepen vreemden, niet voor bijvoorbeeld een familie. Maar wie stelt dat vast?
Ik denk dat de regel in Amsterdam alleen ingevoerd is om excessen te kunnen bestrijden. Ik ken geen andere begraafplaatsen waar rondleidingen ongewenst zijn.

Wie zich niet aan het bepaalde on artikel 4 lid 6 van de beheersverordening houdt, kan worden gestraft met een boete van de eerste categorie (maximaal 450,- euro). Maar het is niet de gemeente die een straf oplegt, maar de (politie)rechter. Dan moet er eerst een proces verbaal zijn opgemaakt door een bevoegde rechtshandhaver die constateert dat er in strijd met de verordening gehandeld is en die moet dan de zaak voorleggen aan het Openbaar Ministerie dat tot vervolging kan overgaan. Ik denk dat dit een te hoge drempel is.
Maar ik zie zo'n zaak bij de rechter ook struikelen over het feit dat filmen van een graf op een begraafplaats niet verboden is. Alleen in het (in de verordening onbekende) gedenkpark. Maar daar kan de rechter niets mee.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder