Factuur begraafplaats wel/niet aan uitvaartondernemer sturen?
5 juli 2019
Vraag nummer: 58189
Geachte dames, heren,
Tot mijn grote genoegen vind ik regelmatig antwoorden op uw site betreffende administratieve vragen rondom uitvaart en begraven. Sinds enige tijd ben ik mede betrokken bij de financiële afhandeling van uitvaarten en begrafenissen via onze parochie.
Daarbij kwam onlangs de volgende kwestie naar voren:
Wij hebben te maken met verschillende uitvaartondernemingen. Zij kennen onze tarieven en zo snel mogelijk na de uitvaart versturen wij onze factuur aan de uitvaartondernemer zodat deze ook onze kosten in rekening kan brengen aan de nabestaanden. (Wij werken vooral met vrijwilligers dus het is voor ons ook erg praktisch dat wij voor de uitvaarten, voor wat betreft het financiële deel, enkel te maken hebben met enkele uitvaartondernemers en niet met meerdere partijen. Op die manier hebben wij immers al veel minder kans op slecht of niet betalende debiteuren.)
Op onze factuur staan doorgaans in ieder geval de volgende posten:
• Kosten uitvaart (ingeval deze in de kerk is geweest of door een voorganger van onze parochie)
• Kosten van begraven
• Grafrechten voor 10 of 20 jaar
• Onderhoud begraafplaats voor 10 of 20 jaar.
Eén van de uitvaartondernemers weigert echter onze kosten door te factureren aan de nabestaanden en vindt dat wij deze zelf rechtstreeks aan de nabestaanden in rekening moeten brengen. In hoeverre kunnen zij ons verplichten deze kosten zelf te factureren aan de nabestaanden?
Ik wacht uw reactie af!
Met vriendelijke groeten,
XX
Penningmeester Parochie Z
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De vraagstelling behoort te zijn: wanneer kan de parochie bij iemand kosten in rekening brengen?
Het antwoord is: wanneer iemand met de parochie een overeenkomst is aangegaan of wanneer iemand de parochie om het verlenen van diensten vraagt.
Als een uitvaartverzorger niet de aanvrager van een uitvaart is en niet om de uitgifte van een graf vraagt, zie ik geen juridische grondslag om hem of haar de factuur daarvoor te kunnen sturen.
Maar de parochie komt natuurlijk alleen in actie als er een aanvraag van iemand is. U gaat niet ongevraagd dingen doen. De opdrachtgever van de uitvaart moet dan de parochie vragen om de uitgifte van een graf en een begrafenis. Dan kunnen de kosten van de uitvaartplechtigheid en de kosten van begraven, grafrechten en onderhoud bij hem of haar in rekening worden gebracht.
Als ik u was, zou ik overigens altijd een schriftelijke opdracht verlangen. Daar zou u een eenvoudig formulier voor kunnen gebruiken, maar er is altijd wel een schriftelijk stuk met een handtekening nodig. Anders hebt u met betalingsproblemen niets om op terug te vallen. Een rechter wijst geen vordering toe als er geen bewijs van een aangegane verplichting is.
U kunt een uitvaartverzorger die zelf geen opdracht geeft, niet verplichten om de factuur te voldoen, voor te schieten of door te sturen.
De parochie heeft geen recht om het risico van slecht of niet betalende debiteuren af te wentelen op de uitvaartverzorger. U kunt het risico van betalingsproblemen verminderen door alleen met schriftelijke ondertekende opdrachten te werken. Bij ernstige twijfel of een opdrachtgever wel zal betalen, kunt u ook vooruitbetaling eisen. Dat is niet gebruikelijk, maar niet onmogelijk.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.