Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Delven van graf door familie/buren; risico?

27 augustus 2008

Vraag nummer: 5647 (oude nummer: 11179)

De kerkhofbeheerder is 65 jr en gestopt met het delven van graven.
Hij houdt toezicht nu op dat gebeuren, hetwelk doorgaans door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd.

Het komt voor dat familieleden of buren of nog anderen het graf delven onder toezicht van de kerkhofhofbeheerder. Stel dat tijdens deze werkzaamheden van familieleden of buren of nog anderen het graf instort waaraan men bezig is, en er ontstaan verwondingen bij deze aan het werk zijnde personen; de vraag is dan: In hoeverre kan het kerkbestuur hiervoor al of niet aansprakelijk gesteld worden.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat het kerkbestuur een risico loopt door 'leken' een graf te laten graven. Stel dat een graf deels instort en dat iemand een been breekt of meer, dan kan bijvoorbeeld ook een ziektekostenverzekeraar u aansprakelijk stellen. Dat was ook de aanleiding voor het roemruchte arrest van de Hoge Raad over het eigendom van grafstenen: een ziektekostenverzekeraar stelde de begraafplaatshouder aansprakelijk voor de kosten van ziekenhuisopname toen een kind onder een omvallende steen kwam. De schade was destijds, begin jaren '90, bijna 20.000,- gulden. De rechtszaken bij rechtbank, Hof en Hoge Raad duurden bijna tien jaar en kostten ook een klein vermogen.
Ik kan me ook voorstellen dat in bepaalde gevallen een werkgever derden aansprakelijk stelt.

Men moet een graf natuurlijk bekisten, als het diep is. Men loopt met een graf van 120 cm diep geen groot risico, maar met een graf van 200 of 300 cm diep wel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder