Brief in graf; is er sprake van grafschennis?
12 april 2012
Vraag nummer: 28089
Voor de uitvaartplechtigheid gooide een stiefzoon die jarenlang geen contact met de overledene had een gele roos (haatteken) met een brief op de kist. Later werd de kist in het graf gelegd en ik als eigenaar voor 20 jaar van het familiegraf vroeg aan de begrafenisonderneemster of die brief en de roos eraf kon. Wij hoorden al dat er niet veel goeds in de brief stond omdat hij de brief aan minstens 2 personen had laten lezen en dat dus vertelden. Vervolgens is de brief van het graf afgehaald door de grafdelver in opdracht van ons en de begrafenisonderneemster. De brief is gelijk versnipperd door de begrafenisonderneemster zonder door ons gelezen te zijn.
Vervolgens gingen wij naar de koffiekamer en iedereen was bij het graf weg. Later op die middag is de stiefzoon teruggekomen om te kijken of de brief echt het graf in was gegaan.
Hij zag geen brief, dook het graf in en heeft kopieen onder de kist gelegd. De grafdelver die bezig was met dichten, schrok enorm en vertelde het aan de onderneemster. Nu is het graf dicht en geeft het een zeer beroerd gevoel. Wij willen de brief waarschijnlijk eruit laten halen. Hier is in mijn ogen sprake van het schenden van een (open) graf. Is de stiefzoon strafbaar.
In afwachting van uw spoedige berichtgeving verblijven wij.
M. vr.gr.
XX
Antwoord:
Geachte heer en mevrouw,
Het voorval dat u beschrijft is geen grafschennis. In eerdere vragen staat wat grafschennis inhoudt: "Hij die opzettelijk een graf schendt of enig op een begraafplaats opgericht gedenkteken opzettelijk en wederrechtelijk vernielt of beschadigd, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie." Dit staat in artikel 149 van het Wetboek van Strafrecht. Onder 'schenden' wordt verstaan het openen van het graf.
Grafschennis is derhalve
1. het wederrechtelijk openen van een graf en
2. het moedwillig beschadigen of vernielen van een gedenkteken.
De stiefzoon heeft het graf niet geopend en het gedenkteken niet vernield, dus niets strafbaars gedaan.
Vergelijk vraag Tijdelijke steentje verwijderd; grafschennis? en tien andere vragen over grafschennis in de subrubriek Grafsteen/monument.
Het is op zich niet verboden om een brief of een bloem in een graf te leggen. Het is misschien wel een naar gevoel als je de vermoedelijke inhoud van de (kopieën van de) brief kent. Maar daar kun je nu niet zo veel meer mee.
U zou misschien overwegen om het graf te laten openen om de kopieën van de brief te verwijderen, maar ik schat in dat u daar geen toestemming voor krijgt. Wat niet wegneemt dat u het misschien toch zou kunnen vragen.
Wat ik mij afvraag is waarom de grafdelver en de uitvaartleidster u niet meteen van deze actie van de stiefzoon in kennis hebben gesteld, zodat de brief meteen verwijderd had kunnen worden. Of waarom u dat niet meteen hebt laten doen nadat zij dat u wel verteld heeft. Want toen had u nog in kunnen grijpen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?
Zie ook (nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011): Van wie is de grafsteen?