Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Bot gevonden bij graf

20 juni 2015

Vraag nummer: 42697

Goedemiddag,
Gister ben ik bloemen wezen planten bij het graf van mijn opa en oma. Mijn oma is december jl. overleden. Voor ik de bloemen in de grond deed heb ik zes kuiltjes gegraven van circa 10 cm. Toen ik dit deed kwam ik iets tegen dat op een bot leek. Ik dacht eerst dat het hout was, maar heb het toch mee genomen naar huis om het schoon te maken. Hier kreeg ik kalk onder mijn nagels. Het lijkt ook echt op een bot, met een bruine gloed. Na overleg met mijn ouders heb ik het zojuist weer in de grond van het graf begraven, waar het hoort. Kunt u mij vertellen of dit mogelijk is? Het graf is weer geopend voor mijn oma in december, misschien dat hetgeen wat onder lag nu naar boven is gekomen? Mijn opa is 5 jaar geleden begraven.
Het is misschien een rare vraag, maar wij hopen dat u ons meer duidelijkheid kunt geven. Bedankt.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is geen rare vraag. Op oudere begraafplaatsen kan het wel eens voorkomen dat als men in zand gaat graven, bijvoorbeeld om planten te plaatsen, men botresten tegen komt. Meestal zal het gaan om botten die decennia of soms wel meer dan 100 jaar oud zijn. Het kan per definitie nooit om 'jong' botmateriaal gaan.

In het verleden werden graven met de hand gedolven en werden graven ook met de hand geruimd. Als men bij de ruiming van een graf soms wat kleinere botten over het hoofd heeft gezien, dan blijven die botten bij elke begraving in het graf circuleren.
U moet weten dat bij de begraving in een graf voor 2 of 3 personen ongeveer 5 tot 9 kubieke meter aarde wordt verplaatst. Zo'n graf is ongeveer 2 of 3 meter diep, 120 cm breed en 260 meter lang. Dat is een flinke berg zand. Als men bijvoorbeeld in 1930 bij de ruiming van een graf enkele vingerkootjes of een stukje bot van een onderarm vergeten is, dan wordt bij elke opening van het graf binnen die berg zand eventueel aanwezig botmateriaal door elkaar gehusseld. En dan kan het voorkomen dat als iemand later in dat zand gaat graven, men stukjes bot vindt.
U hebt zelf ook gezien dat dat botje bruin en vuil was. In een stapel zand / aarde / modder is een modderig stukje bot bijna niet te herkennen. Men kan bij een ruiming alle botresten en botrestjes alleen uit het zand halen, als men al het zand zou zeven. Dat is een heel arbeidsintensief karwei en het is ook niet bij alle grondsoorten mogelijk. Het altijd zeven van het zand uit een graf bij ruiming zou de kosten van een graf zeker met enkele honderden euro's verhogen.
Conclusie: er blijven meestal wel wat botrestjes achter. Die botjes verteren op den duur, maar dat kan soms wel meer dan 100 jaar duren.

Wat in elk geval niet kan, is dat het botmateriaal is van mensen die voor het laatst in het graf begraven zijn. Het door u gevonden bot is in elk geval niet van uw opa en oma. Dat botresten nog in de aarde achter blijven en door het telkens omscheppen van de aarde 'boven komen drijven' kan pas na het (meermaals) ruimen van het graf. Dat is bij uw opa en oma nog lang niet aan de orde. De ruimingen gaan tegenwoordig ook wat zorgvuldiger dan 100 jaar geleden.

Wie uit wil sluiten dat botmateriaal van een overledene ooit 'boven' kan komen, moet de grafrechten telkens verlengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder