Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Beschermde plant op graf

30 maart 2011

Vraag nummer: 24615 (oude nummer: 16599)

Geachte mr. Van der Putten,

op 1 van onze begraafplaatsen groeien op een aantal graven planten die onder bescherming vallen van de Flora en Fauna Wet. Deze wet zegt in artikel 8 het volgende:
Het is verboden planten, behorende tot een beschermde inheemse plantensoort, te plukken, te verzamelen, af te snijden, uit te steken, te vernielen, te beschadigen, te ontwortelen of op enigerlei andere wijze van hun groeiplaats te verwijderen.
Nu zal ieder weldenkend persoon van mening zijn dat een plantje ondergeschikt zal zijn ten opzichte van een begraving, maar kunt u uitleggen hoe ik dit kan verantwoorden zodat je niet strafbaar bent als je noodgedwongen een beschermde plant moet verwijderen voor begraven.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord en met vriendelijke groet,

Ron van Looij, beheerder gemeentelijke begraafplaatsen Alkmaar.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, je kunt het natuurlijk niet maken om een graf niet te openen voor een begraving omdat er een plant op staat. Zeldzaam of niet.

Ik zou de plant met een hele ruime kluit aarde verplaatsen naar een plek waar hij ongestoord verder kan groeien. Let er dan ook op of hij in de zon of in de schaduw moet staan om goed te gedijen.
Misschien is deze handeling wel strafbaar, ja. Maar u hebt het in mijn ogen dan weer recht gezet door de plant een goede andere plek te geven. En als u een ruime kluit neemt, verhuist u de 'groeiplaats' mee. Dan wordt de plant niet van de groeiplaats verwijderd.

Het is natuurlijk altijd lastig als meerdere verplichtingen elkaar tegenwerken. Dan moet een oplossing worden gevonden die het minst schade oplevert.
Op een overtreding van artikel 8 van de Flora- en Faunawet staat waarschijnlijk een boete. Mits de overtreding wordt ontdekt door een opsporingsambtenaar en kan worden bewezen wie de overtreding heeft begaan. Dat lijkt mij lastig te bewijzen, zeker op een openbaar toegankelijk terrein.
Maar voor het niet kunnen begraven kan een waarschijnlijk veel hogere schadevergoeding gevorderd worden.

Als ambtenaar is men altijd gedekt als men een mogelijk probleem eerst ter besluitvorming aan het college van burgemeester en wethouders voorlegt, moet ik volledigheidshalve opmerken. Nu lijkt me een collegebesluit erg zwaar. Maar als dit soort situaties zich met enige regelmaat zou kunnen voordoen, zou u het in een memo of e-mail aan de verantwoordelijke bestuurder kunnen voorleggen. Ik schat in dat die dan met een vergelijkbaar voorstel komt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder