Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begraven zonder toestemming rechthebbende (die is kwijt, overleden e.d.)

9 februari 2005

Vraag nummer: 3674 (oude nummer: 5585)

Als de rechthebbende kwijt is of overleden en er wordt zonder toestemming van (deze of) een (nieuwe) rechthebbende in het graf begraven , kun je dat dan een onrechtmatige daad noemen? Of een wetsovertreding? Of een handeling zonder rechtsgrond?
Het is niet strafbaar (dacht ik) maar wat dan wel als het niet mag?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het zonder toestemming van de rechthebbende begraven in een graf is 1) contractbreuk jegens de rechthebbende en 2) kan onrechtmatig zijn tegenover de rechthebbende en soms ook belanghebbende derden. Strafbaar is het in principe ook, namelijk als het gaat om een bestaand graf waar in bij begraven wordt (wat meestal het geval is), dan kan er sprake zijn van grafschennis. Er zijn complexere situaties denkbaar.

Men moet gewoon nooit in een eigen graf begraven zonder (schriftelijke) toestemming van de rechthebbende. Als er geen rechthebbende is, mag het graf niet open voordat er een nieuwe rechthebbende is. Want dat is dan vaak de oplossing, als de oude rechthebbende overleden is, dat een nieuwe persoon vraagt rechthebbende te worden. Dan moet wel aangetoond kunnen worden dat de oude overleden is, natuurlijk. Als de rechthebbende er gewoon niet is, niet wil of op korte termijn onvindbaar is (geƫmigreerd, gescheiden echtgenoot, persoon die enkele malen verhuisd is, bijvoorbeeld), mag er gewoon niet begraven worden.

De begraafplaatshouder die dan toch bezwijkt onder druk van een uitvaartleider of een familie, handelt onrechtmatig. Hij kan een schadeclaim van de rechthebbende verwachten en hij kan verwikkeld worden in procedures over opgraving en herbegraving in een ander graf, uiteraard allemaal op zijn kosten.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.