Begraven in het verkeerde graf
28 september 2002
Vraag nummer: 1171 (oude nummer: 1506)
Mon Jan 22 16:50:20 2001
Welke regels zijn van toepassing als iemand moet worden hebegraven na per abuis in een al verkocht graf te zijn begraven.
Antwoord:
Mon Jan 22 22:51:56 2001
Geachte mevrouw,
Als iemand moet worden herbegraven na per abuis in een al verkocht graf begraven te zijn, dan moeten de 'eigenaar' van dat graf (officieel altijd 'rechthebbende' genoemd, want de begraafplaats is juridisch gezien altijd eigenaar; een rechthebbende heeft een soort recht van gebruik) en de burgemeester toestemming geven voor opgraving. Dat staat in artikel 29, lid 1, van de Wet op de lijkbezorging. De eigenaar geeft natuurlijk toestemming. Meestal eist hij zelfs dat de betrokken overledene uit 'zijn' graf wordt gehaald. De burgemeester doet in dit soort gevallen ook niet moeilijk. Hij moet - dat staat ook in de wet - advies vragen aan de inspectie voor de milieuhygiëne, maar die inspectie heeft nooit bezwaren als het kort na de begrafenis gebeurt. En als de inspectie wel bezwaren zou hebben, dan hoeft de burgemeester zich daar niets van aan te trekken.
Soms hoeft er ook niet te worden herbegraven. Als het al eerder verkochte graf verder leeg is, vindt de rechthebbende het soms niet erg, als hij in ruil een ander plekje krijgt. Dan krijgt de familie van de overledene het 'verkeerde' graf. Maar soms was er dieper in datzelfde graf al wel iemand begraven; dan moet de 'verkeerde persoon' er uit. Ook kan het zijn dat de ligging van het graf voor de eerste rechthebbende, ook al is het graf leeg, toch bijzonder kan zijn. Bijvoorbeeld als het naast het graf van zijn ouders ligt. Dan geeft hij meestal geen toestemming om het graf te ruilen.
mr W.G.H.M. van der Putten
22 januar 2001