Artikel 17 Wet op de lijkbezorging
28 juni 2016
Vraag nummer: 46586
Beste meneer van der Putten,
Stel de echtgenoot wil dat de overledene binnen 36 uur begraven wordt, maar de kinderen hebben daar bezwaar tegen. De officier van Justitie heeft geen bezwaar. Moet de burgemeester dan een belangenafweging maken of verstrekt de burgemeester in zo'n geval het verlof en rest er voor de kinderen enkel nog beroepsmogelijkheid bij de Commissaris van de Koningin.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Leuke vraag.
Mij lijkt dat er nauwelijks of geen gelegenheid is voor een belangenafweging, omdat de tijd krap is. Je hebt als burgemeester (of ambtenaar namens hem) nauwelijks of geen tijd om mogelijke belanghebbenden te horen. Je kunt er eigenlijk alleen maar kennis van nemen dat men voor of tegen is.
De bedoeling van de mogelijkheid van de ontheffing van artikel 17 is om iets snel mogelijk te maken. Daar komt niet zo veel afweging bij kijken. De persoon die de uitvaart regelt wil dat het zo snel mogelijk gebeurt, anderen misschien niet. Als het te veel tijd zou gaan kosten om te overleggen en belangen af te wegen, wordt het doel al teniet gedaan omdat het verlof van de burgemeester pas na 24 uur in werking treedt (artikel 17 lid 2 in samenhang met artikel 88 Wlb). Dan moet er dus binnen 12 uur een besluit zijn. In het weekeinde en als iemand eind van de middag of 's avonds overlijdt is dat al niet mogelijk. Het gemeentehuis is niet open en er moet dan ook bijna onmiddellijk een verklaring van overlijden van een arts zijn. Die arts of een andere arts moet ook nog advies uitbrengen over het snel begraven of cremeren (wat eigenlijk overbodig is, maar ja, het staat zo in de wet). En de officier van justitie moet er ook nog iets van vinden.
In de meeste gevallen gaat het waarschijnlijk niet lukken om een besluit te hebben dat binnen 24 en 36 uur na het overlijden uitgevoerd kan worden.
Ik zou als burgemeester/gemeente de snelheid om een besluit nemen, voorop stellen. Dat kan het verlenen van een ontheffing zijn, maar ook het afwijzen er van. De partij die het niet eens is met het besluit heeft 24 uur om de commissaris van de Koning te overtuigen van de onjuistheid ervan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?