Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Arbo-wet begraafplaats

2 oktober 2002

Vraag nummer: 1223 (oude nummer: 1564)

Fri Jun 29 14:57:51 2001

Geachte heer van der Putten
Graag zou ik van u vernemen of het volgens de nieuwe Arbo-wet
- verplicht is dat een graf wordt gestut
- de grafdelver moet beschikken over een "grafdelf" machine
- er een graflift aanwezig dient te zijn en of de nabestaanden verplicht zijn van die graflift gebruik te maken, stel dat zij de kist liever met touwen zouden laten dalen.

l.grave@tref.nl

Antwoord:

Geachte mevrouw,
De Arbo-wetgeving zegt bijna nooit concreet dat dit of dat moet gebeuren of verplicht is of juist niet mag, zoals werken met gevaarlijke stoffen en losse asbest. De wet geeft meer een strekking aan dat veilig en verantwoord moet worden gewerkt. Ik verwijs naar eerdere antwoorden op vragen over de Arbo, o.a. van december 1999. Gebruik de Zoekmachine van deze site met een steekwoord, bijvoorbeeld "arbo".
Het stutten van een graf is dus niet zonder meer verplicht. Het toepassen van veiligheidsnormen is een kwestie van gezond verstand. Wanneer je een graf 1 meter diep graaft, hoef je niet te stutten. Als je een graf meer dan 2 meter diep graaft, is het wel erg verstandig. Zeker als iemand in zijn eentje werkt, zodat er niet onmiddellijk hulp zou zijn bij het eventueel instorten van een wand.Er is dan wel geen concreet wettelijk voorschrift, maar een grafdelver kan in zijn arbeidsvoorwaarden bedingen dat hij materiaal en tijd krijgt om te stutten. Meerdere wegen leiden naar Rome.
Een grafdelver hoeft niet te beschikken over een machine. Zie mijn antwoord van ruim een jaar geleden op deze vraag op de site.Terzijde merk ik op dat een graafmachine toch al gauw meer dan fl. 100.000,- kost; de goeie hele mooie etc, komen wel op 2 of 3 ton. Bij een kleine begraafplaats met soms maar enkele begravingen per jaar zou een begraving dan fl. 10.000,- tot fl. 20.000,- kosten. Alleen voor het maken van het gat. Dat is natuurlijk niet te verkopen en niet te verantwoorden. Maar ook niet nodig. Enfin, zie mijn oude verhaal.
Indien er een graflift aanwezig is, is er geen verplichting om die te gebruiken. Als de nabestaanden wensen dat de kist d.m.v. touwen daalt, en als de uitvaartverzorgster mensen meebrengt die deze werkzaamheden met touw willen uitvoeren, zie ik geen juridische of andere reden waarom de houder van de begraafplaats dat zou kunnen weigeren.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder