Afvoeren oude menselijke resten
6 maart 2020
Vraag nummer: 60223
Hou voer je menselijke resten af die aangetroffen zijn bij werkzaamheden indien archeologen en gemeente er niets mee willen en gebleken is dat ze van honderden jaren terug dateren? Afvoeren met GFT lijkt mij niet respectvol.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik vind het ongelooflijk dat de gemeente aangeeft er niets mee te willen.
Mij lijkt dat de gemeente de aangetroffen stoffelijke resten van voormalige inwoners op een nette manier een definitieve rustplaats behoort te geven in een verzamelgraf of knekelput of andere ruimte op een begraafplaats.
Stoffelijke resten moeten altijd op een begraafplaats een laatste rustplaats kunnen vinden. Als een voormalige (vergeten) begraafplaats (deels) geruimd wordt (daar lijkt het in uw vraag op), is er geen wettelijke verplichting maar wel een dringende morele verplichting om in de geest van de Wet op de lijkbezorging te handelen en deze resten op een begraafplaats te bergen.
Ik weet niet met wie contact op is genomen van welke gemeente, maar ik adviseer u om een wethouder of raadslid te benaderen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.