Vragen over herbegraven
26 januari 2017
Vraag nummer: 49302
In een Gemeente B te Noord-Holland zijn op het moment aanvragen om een eerder begraven familie lid bij of in de kist mee te willen begraven of zelfs cremeren.
Dit lijkt een trend te worden. De medewerker van de gemeente beweerd dat dit onmogelijk is : omdat grafrust eeuwig is haar redenering.
Nu gaat het in de meeste gevallen om begrafenissen op een R.K. begraafplaats , dus een particuliere begraafplaats. Resten verlaten in dit geval de begraafplaats niet. Ze worden alleen bijgezet in een nieuw graf. De resten komen uit een kindergraf of algemeen graf.
De medewerkster van de gemeente stelt als eis voor opgraving dat de begraafplaats afgeschermd word, er politie aanwezig moet zijn en toestemming van de burgemeester moet zijn.
Bij mijn weten geld dit alleen als de wettelijke termijn op grafrust nog niet verstreken is , en of het een justitiƫle exhumatie betreft.
Wat zegt de wet hierover als het op de begraafplaats zelf plaatsvind, wat zegt de wet als de resten vanuit een andere gemeente particuliere of gemeentelijke begraafplaats moet worden overgebracht .
Antwoord:
Geachte heer,
Het bij of in een kist met anderen herbegraven van een overledene, mag niet. Bij een herbegraving moet iedere overledene (weer) separaat worden begraven. Samen in een kist mag niet.
Zie over 2 lichamen in 1 kist:
Ik begrijp niet wat bedoeld wordt als gezegd wordt dat 'dit' onmogelijk is. Het opgraven, het berbegraven of het cremeren?
Grafrust is niet eeuwig; de wet maakt op- en herbegraven of opgraven en cremeren nadrukkelijk mogelijk.
De wet maakt geen onderscheid tussen gemeentelijke en niet-gemeentelijke begraafplaatsen. Het maakt ook geen verschil of een herbegraving op dezelfde of een andere begraafplaats plaats vindt. In alle gevallen is vergunning van de burgemeester nodig (artikel 29 Wet op de lijkbezorging).
U stelt dat de gemeente als eis voor de opgraving stelt dat de begraafplaats afgeschermd word, er politie aanwezig moet zijn en toestemming van de burgemeester moet zijn.
Wel, alleen de laatste eis, een vergunning van de burgemeester, is een wettelijke eis. De vergunning van de burgemeester is altijd nodig, ongeacht of de wettelijke termijn van grafrust verstreken is. Dus zowel bij een opgraving na 5 dagen, 5 maanden, 5 jaar, 50 jaar en 500 jaar na het overlijden. De vergunning van de burgemeester zorgt ook voor rechtsbescherming: het biedt belanghebbenden ook de gelegenheid om bezwaar te maken of zelfs naar de rechter te stappen. Het afschermen van de begraafplaats is geen wettelijke eis. De aanwezigheid van politie is onzin.
Voor een justitiƫle exhumatie is nooit een vergunning van de burgemeester nodig, ingevolge artikel 30 Wet op de lijkbezorging
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43