Vervolg op vraag 13252
23 juli 2009
Vraag nummer: 6736 (oude nummer: 13482)
geachte mr van putten.
bij navraag bij de gemeente is gebleken dat de graven in de vraag 13252 helemaal niet op de namen van de erfen staan,want de grafrechten vervallen niet automatisch op de 5 kinderen na overlijden van schoonvader.
dit heeft de gemeente ons wel bijna 11 jaar verteld.
maar ja fouten maken is menselijk.
de graven stonden dus nog op de naam van mijn schoon vader ,na onderzoek is gebleken dat er geen aanvragen waren ingedient voor de rechten.
wij waren dus de eersten en we hebben inmiddels ook de graf rechten op naam gekregen en de grafakte in huis.
nu is mijn schoon familie het er niet mee eens dat wij de grafrechten hebben en willen dit nietig laten verklaren op de grond van dat zij menen dat wij toestemming aan hun moesten vragen.
na mijn weten heb ik geen toestemming nodig en kunnen ze dit niet nietig laten verklaren.en kunnen ze nu geen aanspraak meer maken op de grafrechten,zo lang ik die heb.
heb ik gelijk?en kunnen ze het eventueel via de rechter nietig laten verklaren?
met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat is wel erg suf van de gemeente.
Maar het is verstandig dat u de grafrechten hebt gevraagd en terecht dat u die hebt gekregen. Er is voor het overschrijven van grafrechten geen toestemming van andere nabestaanden nodig, tenzij dit in de betreffende verordening of reglement wordt vereist (wat in minder dan 1% van de gevallen van toepassing is).
Uw schoonfamilie kan de overschrijving van de grafrechten niet nietig laten verklaren; het is rechtens correct gebeurd, als het in overeenstemming met de bepalingen van de beheersverordening is gebeurd. Een eventuele rechtszaak is kansloos.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten