Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vervoer na opgraven

24 maart 2021

Vraag nummer: 62628

Geachte heer
Mag het vervoer van de resten na een opgraving (na 20 jaar) door een rechthebbende zelf worden gedaan. Het gaat om het vervoer van de begraafplaats naar het crematorium door 2 gemeenten heen.
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet
Karin

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is een lastig punt. Het is de burgemeester, die door het afgeven van een vergunning voor een opgraving, verantwoordelijk is om in die vergunning voorschriften op te nemen voor het vervoer van de stoffelijke resten.

Als het gaat om het vervoer van een schoon skelet, is er feitelijk geen bezwaar tegen dat een familielid die resten in een zak, doos of kistje vervoert.
Maar misschien gaat het niet om een schoon skelet en zijn de stoffelijke resten niet goed verteert. Bijvoorbeeld door het gebruik van een lijkhoes van de verkeerde kwaliteit.

Het gebruik van die 'stevige landbouw-kwaliteit' hoezen is al dertig jaar verboden, maar niet iedere uitvaartverzorger hield zich daar aan. Zelfs een gerenommeerde grote uitvaartverzekeraar en -verzorger weigerde ongeveer twintig jaar geleden om zich aan die regelgeving te conformeren. Want hoezen van de juiste kwaliteit (vergankelijk materiaal) waren een paar dubbeltjes duurder dan die van een verkeerde kwaliteit.
Nu zitten begraafplaatsen en nabestaanden dus met de gevolgen van de houding van zo'n grote uitvaartverzorger. Er bestaat een risico dat stoffelijke overschotten niet goed verteerd uit het graf komen, als destijds een verkeerde lijkhoes is gebruikt.
Ik wil niet in detail op de gevolgen ingaan, maar als de verkeerde hoes is gebruikt, kan een nabestaande de resten niet zelf in de eigen auto vervoeren. Dat ruikt hij misschien na jaren nog.

Een ander aspect is, dat sommige nabestaanden helemaal niet de intentie hebben om opgegraven resten naar een andere begraafplaats of een crematorium te brengen. Zij willen bijvoorbeeld een schedel apart thuis bewaren of in de tuin begraven. Dat klinkt waarschijnlijk vreemd, maar ik heb al van de gekste dingen gehoord. Soms van de politie, die vreemde zaken constateerde.
Als een derde voor het vervoer van de stoffelijke resten zorg draagt, is er weinig of geen risico dat niet alle stoffelijke resten compleet op de beoogde locatie aankomen. Bij familie kun je daar niet zeker van zijn.

Aan de ene kant heeft de familie een besparing van kosten als zij de resten zelf kunnen vervoeren. Aan de andere kant is er een kans dat het vervoer zelf toch niet mogelijk is. En misschien niet wenselijk is.

Ik denk dat een ritje door een uitvaartonderneming van de begraafplaats naar het crematorium ook geen vermogen hoeft te kosten. Het hoeft geen grote rouwauto te zijn, het kan ook een gewone personenauto zijn als dat technisch mogelijk is. Maar men heeft wel een rouwauto achter de hand als het volume niet in een kleine kist past.
Met professioneel vervoer wordt gekozen voor zekerheid.

Uw burgemeester moet zelf de afweging maken wat hij of zij een verantwoorde afweging van belangen vindt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de lijkbezorging roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom de financiën van de gemeentelijke begraafplaats. De organisatie is in handen van de Academie Lokale Belastingen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder