Vermissing van mijn kind (herbegraven zonder toestemming rechthebbende)
22 november 2017
Vraag nummer: 52828
mijn kind is in 2001 begraven en ik verneem dat zyn graf weg is terwijl er nog 4 jaar voor betaalt is en nu heb ik via via terhoren gekregen dat mijn zoon zonder mijn toestemming terwijl ik de enige rechtmatige eigenaar ben is opgegraven en verplaats is en bij mijn ex schoonvader is bij gelegt maar mijn zoon is nergens meer geregisteerd en ik weet en heb niks gehoord wat kan ik hiermee volgens kennissen moet er een vergunning van de gemeente worden afgeven
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat is vreselijk om te horen.
Voor het opgraven en elders herbegraven van uw zoon is een vergunning van de burgemeester nodig geweest. In zo'n vergunning staat normaal ook altijd waar de opgegraven overledene nieuw begraven gaat worden. Op de begraafplaats waar de herbegraving plaats vindt, moet de overledene ook geadministreerd worden, met de nauwkeurige aanduiding in welk graf begraven wordt. Dat zijn allemaal duidelijke wettelijke eisen.
Om te kijken wat hier is gebeurd en wat u er nog aan zou kunnen doen, moet u systematisch gegevens verzamelen.
Het verzamelen van gegevens adviseer ik om schriftelijk te doen en niet telefonisch. U hebt misschien schriftelijke stukken nodig als bewijs, of om aangifte bij de politie te doen omdat wellicht de wet is overtreden.
U begint om bij te begraafplaats waar uw zoon begraven is, te vragen wat er met het graf is gebeurd. Wanneer uw zoon opgegraven is, op verzoek van wie en op basis van welke vergunning. Ook moet u vragen om afschriften van alle correspondentie die de begraafplaats per brief of e-mail over deze zaak gevoerd heeft.
U schrijft dat u de enige rechtmatige eigenaar van het graf was. Hebt u daar bewijsstukken van? Zoals een grafakte en rekeningen van het graf en de begrafenis?
Als de begraafplaats aangeeft dat er een vergunning was, kunt u bij de gemeente ook vragen / controleren of er een vergunning is afgegeven. Op verzoek van wie etc. en u kunt ook alle correspondentie opvragen. Als er geen vergunning was, kunt u de gemeente vragen om dat te bevestigen.
Als er geen vergunning was en de begraafplaats uw zoon heeft laten opgraven zonder vergunning, kunt u aangifte doen bij de politie tegen de begraafplaats wegens grafschennis en het wegmaken van een lijk.
Tegen de begraafplaats waar begraven is zonder vergunning, kunt u ook een klacht indienen en aangifte doen. Men mag niet zonder een vergunning voor de opgraving (en herbegraving) een overledene begraven.
Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, kunt u die voor deze zaak inschakelen.
Wat er verder kan worden gedaan, hangt van de omstandigheden en verkregen gegevens af. U kunt mijns inziens eisen van de begraafplaatsen, als zonder vergunning uw zoon elders begraven is, dat zij uw zoon weer opgraven en terugbrengen naar zijn oude graf. Maar om dat voor elkaar te krijgen hebt u waarschijnlijk wel een advocaat nodig, want dat komt weinig voor en zullen begraafplaatsen niet zomaar willen uitvoeren. Maar u hebt er zeker recht op, als er geen vergunning was en/of als u als rechthebbende van het graf van uw zoon geen toestemming voor de opgraving hebt gegeven. Dat was dan namelijk wettelijk vereist.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.