Vergunning nodig voor op- en herbegraven na 40 jaar?
14 februari 2022
Vraag nummer: 64396
Beste meneer van der Putten heb je een vergunning/verlof nodig voor een op-her begraving op hetzelfde kerkhof grafrust is al 40jaar verstreken.
Antwoord:
Geachte heer,
Voor een opgraving en een herbegraving (of crematie) van stoffelijke resten die al 40 jaar begraven zijn is zeker een vergunning van de burgemeester nodig.
Ik heb het in deze rubriek waarschijnlijk al tientallen keren geschreven: er is altijd een vergunning van de burgemeester nodig voor een opgraving. Zowel als iemand nog maar 2 uur begraven is, 2 dagen, 2 maanden, 2 jaar, 20 jaar of zelfs 200 jaar. Dus: ALTIJD !
Het maakt geen verschil of de herbegraving plaats vindt op dezelfde begraafplaats of ergens in Azië of Zuid-Amerika. Om in de stijl van de vorige alinea te blijven: of het nieuwe graf 2 meter of 200 meter of 20 kilometer of 2.000 kilometer verderop ligt, maakt geen verschil.
Het gaat er om dat navolgbaar is waar overledenen zijn en blijven, ook als ze 'verhuizen'. De plek van begraving van iedere overledene en elke asbus asbus die ergens openbaar is bijgezet, moet bekend zijn en voor belanghebbenden op te vragen zijn. Dat is een belangrijk uitgangspunt in de wet.
Soms hoor ik mensen wel mopperen - denkbeeldig althans want ik zit alleen achter mijn beeldscherm - dat een vergunning nodig is, omdat een graf in beginsel ook geruimd had kunnen worden. Dat klopt. Maar ruiming is nog iets anders dan 'ontvoering' van een overledene. En een rechthebbende beslist niet over ruiming; dat doen de beheerder van de begraafplaats.
Het moeten geven van een vergunning is een belangrijk stuk rechtsbescherming. Het voorkomt dat bijvoorbeeld - in het geval van gescheiden ouders - een van de ouders een kindergraf 'zomaar' kan laten verdwijnen naar een onbekende plek. Idem bij een graf van ouders of een andere geliefde.
Het eventueel soms stiekem kunnen weghalen van een overledene naar een geheime plek is toch iets anders dan een ruiming. Denk niet "Dat komt niet voor". Wel, hoor! Ik heb al vaker meegemaakt dat het wel zou zijn gebeurd als er geen vergunning nodig was.
De vergunning om op te graven is tevens het verlof om op de nieuwe begraafplaats te begraven.
Zie de eerdere vragen over opgraven en vergunningen in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.