Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toestemming naasten bij verzoek tot opgraving?

13 november 2024

Vraag nummer: 69266

Beste heer Van der Putten,
Wij ontvangen van de RH van een graf een verzoek tot opgraving van het graf haar vader. Zijn wij verplicht om de zus van de RH een 'Verklaring van geen bezwaar' te laten tekenen? Heeft de zus enige inspraak hierover/kan zij het verzoek tot opgraving tegenhouden als Belanghebbende?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Karin Moonen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De rechthebbende van een graf is de enige persoon die volgens de wet (artikel 31, lid 2, Wlb) toestemming hoeft te geven voor een opgraving. Als de rechthebbende zelf degene is die de opgraving vraagt, is die toestemming er automatisch.

Andere personen, zoals broers, zussen, partner, kinderen, ooms, tantes, neven en nichten etc. hoeven geen toestemming te geven. Het is dan ook niet nodig dat zij verklaren geen bezwaar te hebben.

Maar dat zij geen toestemming hoeven te geven, betekent niet dat zij geen bezwaar in de zin van de Algemene wet bestuursrecht kunnen maken. Dat kunnen de genoemde en andere personen wel. Dan gaat het niet om bezwaren in de sfeer van "Ik vind het niet leuk", want dat heeft juridisch weinig betekenis. Maar het kan een bezwaar zijn op grond van het testament van de overledene, die bepaald heeft op die begraafplaats begraven te willen worden. Dan zal hij niet willen naar een andere begraafplaats te worden overgebracht, of niet gecremeerd willen worden.

Dan is het nog de vraag of andere nabestaanden in kennis moeten worden gesteld van de vergunning om het graf te ruimen. Dat hangt van de omstandigheden af, Bij het graf van een kind zou ik de andere ouder dan de ouder die opgraving vraagt, altijd in kennis stellen van de vergunning en attenderen op de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Bij een opgraving binnen een termijn van 10 jaar zou ik de vergunning altijd publiceren. In andere gevallen hangt het van de omstandigheden af.

Stel dat iemand vooraf al bezwaar maakt tegen een eventuele vergunning voor een opgraving, dan betekent dat nog niet dat geen vergunning kan worden afgegeven. Stel dat iemand met het testament van de overledene komt aanzetten waar duidelijk in staat dat de overledene op deze begraafplaats begraven wilde worden, dan kan dat een reden zijn om geen vergunning te geven. Maar in andere gevallen is het meestal het beste om na de afgifte van een positieve vergunning bezwaar te laten maken, want dan kunnen de argumenten voor en tegen het beste objectief worden beoordeeld.
Het is wel altijd van belang dat degene die een vergunning voor opgraving vraagt, duidelijk motiveert waarom hij of zij een opgraving wenst.

Zie de vele vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'. Anders valt er voor de burgemeester en in een bezwarenprocedure niets af te wegen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder