Overledene verwijderen zonder toestemming van Dochter 2
13 februari 2011
Vraag nummer: 7878 (oude nummer: 16436)
Geachte heer,
mijn opa was inderdaad gecremeerd en later in een urnen graf geplaatst.
Maar u verteld nu dat er geen toestemming van familie nodig is om de urn of de asbuis op te laten graven. Hoe is dit dan geregeld als de gene die daarover ging inmiddels ook overleden is?
Is het dan niet zo dat de kinderen van de overledenen daar het recht op hebben? en ook het recht om te zeggen wat er gebeurd met de urnen?
En is het mogelijk dat een dochter, de jongste van de 2 daar over mag bepalen zonder samenspraak met de oudste dochter?
In afwachting van uw antwoord.
Met Vriendelijke Groet,
D.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het urnengraf van uw opa zal waarschijnlijk op naam van uw oma hebben gestaan. Na haar overlijden kon een familielid vragen om het graf dan op zijn of haar naam te zetten. Waarschijnlijk heeft na het overlijden van uw oma een ander familielid gevraagd het graf op zijn of haar naam te zetten. Die persoon kan dan over het graf en de asbus beschikken.
Uw moeder had ook zelf meteen na het overlijden van oma bij de begraafplaats kunnen vragen om het urnengraf van opa op haar naam te zetten. U zelf had dat ook kunnen doen. En dan was uw moeder of u degene geweest die over het graf en de asbus hadden kunnen beschikken.
Om een graf op naam van een ander te zetten is geen kwestie waar men toestemming van de hele familie voor moet hebben. Het is zo dat degene die het het eerst vraagt, de rechten krijgt.
Ja, de jongere zus van uw moeder kan de rechten vragen en krijgen zonder samenspraak met haar oudere zus. Net zo goed als dat uw moeder de rechten had kunnen krijgen, als zij ze gevraagd had. Uw moeder had ook niet met haar jongere zus hoeven overleggen of haar instemming hoeven hebben.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten