Ouders herbegraven (op een niet toegestane wijze) 2
13 april 2018
Vraag nummer: 54615
Geachte heer van der Putten,
In antwoord op mijn vraag nummer 54519 geeft u aan dat er nog een ontsnappingsgaatje is.
Ik heb dit niet begrepen, vandaar dat ik er op terug kom. Mijn broer is in 1976 overleden en ligt alleen in een 3-persoons graf op de Algemene Begraafplaats in Den Burg.
De grafrechten van mijn ouders heb ik per 1-1-2018 opgezegd. Wat kan ik doen met de stoffelijke resten van mijn ouders wanneer er op deze plek weer opnieuw wordt begraven?
Op uw antwoord op vraag 2457 lees ik o.a. het volgende:
Ruiming is het weghalen van stoffelijke resten in een graf om het graf weer beschikbaar te hebben voor nieuwe uitgifte. Ruiming kan dus gebeuren door schudden (dieper herbegraven op dezelfde plek), of door de stoffelijke resten uit het graf te halen en elders op de begraafplaats in een verzamelgraf of knelput te bergen.
Zover mij bekend is op de Algemene Begraafplaats in Den Burg geen verzamelgraf of knelput. Wanneer er op de plek van mijn ouders weer opnieuw iemand wordt begraven kan ik dan de gemeente vragen om de stoffelijke resten van mijn ouders in het graf van mijn broer te bergen? Of is het mogelijk om de gemeente te vragen om te schudden, het dieper herbegraven op dezelfde plek?
Met vriendelijke groet, J.v.d.Slikke
Antwoord:
Geachte heer,
Ik zie nu dat sprake was van een misverstand. Ik had de indruk dat uw broer niet zou zijn begraven in een 3-persoons graf, maar in een 1- of 2-persoons graf. Want in een 3-persoons graf is nog ruimte voor uw ouders. Dan is er geen probleem om hen in dat graf her te begraven.
Ik verwacht niet dat mensen vragen stellen als er feitelijk geen probleem is.
Het enige 'probleem' is dat u liever wenst dat uw ouders worden opgegraven als hun graf geruimd wordt, omdat dit 'gratis' zou kunnen. En u wilt liever niet voor 2 opgravingen betalen.
Tja, ik heb zelf ook graag dat allerlei dingen kosteloos gebeuren. Maar ik heb er geen recht op. En u ook niet.
Als het graf van uw ouders aan een andere familie wordt uitgegeven, zullen de resten van uw ouders dieper in hetzelfde graf worden gelegd. Als u dat niet wilt, zult u hen moeten laten opgraven en daar de kosten van betalen. U kunt van de gemeente niet verlangen dat zij de resten kosteloos opgraaft. Daar staat een tarief van ongeveer 660,- euro voor, dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Ambtenaren en burgemeester en wethouders mogen geen handelingen verrichten of nalaten om de regelingen van de gemeenteraad te ontlopen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Morgen, zaterdag 14 april 2018, wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.