Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraving na 18 jaar

4 november 2015

Vraag nummer: 44147

Op een kloosterbegraafplaats willen wij een overleden priester na 18 jaar opgraven en vervoeren naar het buitenland. Dit verzoek is aan ons gedaan door de kloosterorde en heeft ook de parochie waar dit kloosterkerkhof zich bevindt hiervoor toestemming verleend. Hebben wij dan nog toestemming van de gemeente nodig om dit te doen? De opgraving wordt professioneel gedaan evenals het vervoer.

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker is voor deze opgraving een vergunning van de burgemeester nodig. Niet alleen na 18 jaar, maar ook na 80 of 200 jaar na een begrafenis is een vergunning nodig. Gewoon altijd.
Zie over opgraven en herbegraven:


Ook nodig is de toestemming van de rechthebbende op het betreffende graf. Als dat niet een familielid van de overleden priester is maar bijvoorbeeld de kloosterorde, dan is toestemming van de kloosterorde nodig.
De kloosterorde dient als opdrachtgever van de opgraving ook de vergunning bij de burgemeester aan te vragen en te motiveren.

Niet nodig is de toestemming van de parochie waar het kerkhof zich bevindt. Dat is geen wettelijke eis of noodzaak.
Als een rechthebbende een opgraving wenst en over het verlof van de burgemeester beschikt, heeft de houder van de begraafplaats - gemeente of kerkgenootschap - daar maar aan mee te werken. Diens toestemming is niet nodig. Ook wanneer de houder van de begraafplaats er op tegen zou zijn, mag er opgegraven worden als een vergunning is afgegeven.

U verwacht professionaliteit van de firma die de opgraving gaat uitvoeren. Heeft dat bedrijf dan niet opgemerkt dat een vergunning van de burgemeester nodig is? Zonder die vergunning zou dat bedrijf een strafbare handeling verrichten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.