Opgraving kind uit graf met meerdere eigenaren
17 juni 2009
Vraag nummer: 6638 (oude nummer: 13252)
hallo,
mijn schoonmoeder is in 1983 overleden en begraven op de algemene begraafplaats in X.
er is toen de tijd een dubbel graf gehuurd. voor de periode van 40 jaar. met de bedoeling dat schoonvader er naast kwam te liggen.
omdat schoonvader het toen de tijd niet kon betalen heeft mijn zwager het betaald, maar het stond op naam van mijn schoonvader.
schoonvader is inmiddels ook overleden maar begraven in Y. dus niet in de dubbel graf naast schoonmoeder.
10 jaar terug is ons zoontje overleden en begraven naast zijn oma in X met toestemming van mijn man zijn broers en zussen.
toen is dus de huur van het graf van ons zoontje in gegaan voor de periode van 40 jaar.
nu is er 1 zwager die het het graf van ons zoontje wil ruimen omdat hij er zelf in wil als hij komt te overlijden.
dit is de zwager die het toen de tijd betaald heeft.
en denkt dat hij alle rechten heeft omdat hij het heeft betaald
bij navraag bij de gemeente blijkt dat de kinderen van schoonvader nu de grafrechten hebben geerft . gezamelijk dus.
nu is mij de vraag kan mijn zwager ons zoontje zijn grafje laten ruimen?.
wij zijn hier natuurlijk niet mee eens.
hoop dat het een beetje duidelijk is.
graag zo spoedig antwoord.
met vriendelijke groeten XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb de plaatsnamen in uw vraag even anoniem gemaakt.
Ik kan niet beoordelen of de gemeente K....... (ik heb even opgezocht in welke gemeente de plaats X ligt) het in haar beheersverordening uberhaupt wel mogelijk maakt om een graf te laten ruimen (schudden) op verzoek van de rechthebbende. De gemeente K heeft de beheersverordening voor de begraafplaatsen niet op internet staan en ik heb hem niet in archief.
En de Verordening begraafrechten van de gemeente K die wel op internet staat, is onduidelijk of het wel of niet kan. Herbegraven kan wel, maar dat kan ook betrekking hebben op het overbrengen van een stoffelijk overschot van een andere begraafplaats. Over het schudden van het graf staat niets in de Verordening begraafrechten.
Als het graf op naam van meerdere personen staat, zullen al die personen met het schudden in moeten stemmen. Anders mag het niet.
Het lijkt mij in elk geval verstandig om nu aan de gemeente K te schrijven wat er aan de hand is en om te zeggen dat u het niet eens bent met het mogelijk schudden van het graf van uw zoontje.
Stel echter dat de gezamenlijke erven de zeggenschap over het graf hebben en dat zij samen besluiten om het graf te laten schudden en dat dit volgens de beheersverordening toch mogelijk is, dan kunt u dat op zich niet tegenhouden. Maar er zijn alternatieven. U kunt bijvoorbeeld dan aan de zwager aanbieden om een nieuw graf voor hem aan te schaffen, zodat uw zoontje kan blijven liggen. Of om aan te bieden om uw zoontje op te graven en in een ander graf her te begraven.
Zoals ik in deze rubriek al veel vaker heb opgemerkt, is het onverstandig om kinderen te begraven in een graf waar men zelf niet de rechten van heeft. Ik hoop dat anderen er van leren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten