Opgraven uit algemeen graf binnen grafrusttermijn
8 november 2002
Vraag nummer: 1472 (oude nummer: 1828)
Fri May 4 08:39:50 2001
Indien er een opgraving van het bovenliggende algemene graf plaats zal vinden binnen de grafrusttermijn en hiervoor toestemming is van de Burgemeester, moet men dan de nabestaande van de onderliggende graven hierover in kennis stellen of om toestemming vragen.
Antwoord:
Fri May 4 23:08:27 2001
Geachte heer of mevrouw,
Indien een opgraving uit een algemeen graf plaats vindt, is geen toestemming van nabestaanden van andere overledenen in dat graf nodig. Dat volgt uit de aard van het algemeen graf. Men vraagt ook geen toestemming voor het bijbegraven van andere personen. Het maakt daarbij niet uit of de bovenste kist dan wel een onder gelegen kist wordt opgegraven.
Of men nabestaanden van een opgraving in kennis stelt, is een kwestie van afweging. Formeel hebben ze er niets mee te maken. Als men ze van het gebeuren in kennis stelt, lokt dat wellicht bezwaren uit, waar men niets mee kan. Dat heeft in mijn ogen weinig zin.
Persoonlijk zou ik het laten afhangen van de staat van de grafbedekking. Als er geen monumentjes of beplanting op het graf staan, kan de opgraving plaatsvinden zonder aan het uiterlijk van het graf iets te wijzigen. Als er eenvoudige kleine monumentjes op staan of liggen, die op dezelfde wijze kunnen worden teruggezet, is dat ook zo. Wanneer er grafbeplanting is, zal die niet of wellicht niet meer goed terug te plaatsen zijn. Dan zou ik de betrokken families inlichten over de achtergrond.
mr W.G.H.M. van der Putten
4 mei 2001