Opgraven en vervoer van stoffelijke resten in Nederland naar ander EU-land
17 november 2016
Vraag nummer: 48279
grootouders en ouders zijn in familiegraf nl begraven. ik ga emigreren naar een eu land en zou graag (groot)ouders herbegraven bij mijn nieuwe woonplaats in ander eu land. kan ik een erkende begrafenisondernemer uit dat niet nl land het opgraven in nl en vervoer naar nieuw eu land laten verzorgen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Opgraving van uw grootouders en ouders is alleen mogelijk met vergunning van de burgemeester van de gemeente waar zij begraven zijn, mits zij langer dan 10 jaar geleden overleden zijn. Zie:
Voor het vervoer van de overledenen naar het buitenland is een zogenaamde lijkenpas van de gemeente nodig. Afhankelijk van de land waar uw (groot)ouders naar toe gaan, is dat een laissez-passer op grond van het Verdrag van Straatsburg of een eenvoudige begeleidende brief van de burgemeester. De gemeente weet wat nodig is, als u vertelt waar het transport heen gaat.
Of u een buitenlandse uitvaartondernemer een opgraving kunt laten doen, moet u bespreken met de beheerder van de begraafplaats, waar uw (groot)ouders begraven zijn. Er zijn begraafplaatsen die altijd zelf de opgravingen doen met eigen personeel. En andere die zelf een bedrijf in huren en andere die het aan de familie overlaten om een bedrijf in te huren. De begraafplaats heeft daar het laatste woord in, want zij is verantwoordelijk voor alles wat op haar terrein gebeurt. Zij is niet verplicht om ondernemers toe te laten waar zij geen vertrouwen in heeft of als zij zelf de dienst levert.
Gebruikelijk bij een internationale herbegraving is dat een ondernemer in het land van vertrek de opgraving doet en een andere ondernemer in het land van aankomst de begraving. Dat spaart hoge reiskosten van personeel naar een ander land en je hebt dan ter plaatse telkens te maken met ondernemers met ervaring. De begraafculturen in andere landen zijn soms toch net even anders. Bijvoorbeeld qua gebruik van bekistingen en soortgelijke veiligheidsvoorzieningen.
Als de stoffelijke resten vrij oud zijn, kan het zijn dat het om botmateriaal met een gering volume gaat, dat misschien eenvoudig en goedkoop als pakket kan worden verzonden. Een officiƫle lijkauto is voor de Nederlandse wet geen vereiste. Ik vertel het u maar om onnodige kosten te voorkomen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl