Na opgraving wel/of niet cremeren
21 maart 2023
Vraag nummer: 66311
Goedemiddag,
Ik heb een vraag m.b.t het volgende:
Eerder heb ik u al de vraag gesteld over het opgraven van mijn zoontje na 27 jaar.
Ik ben mij ervan bewust dat er wellicht na deze lang verstreken periode niks meer te vinden is, uiteraard weet je dit nooit met zekerheid, maar stel er zijn nog wel wat resten terug te vinden,
Dan stel ik mij de vraag, moet er dan nog wel een crematie plaatsvinden? ( na cremeren blijven er uiteindelijk ook alleen maar botresten over, en worden deze botresten vermalen tot as)
In dit geval is mijn vraag ( eigenlijk 2 vragen), omdat het proces van weefselverlies al heeft plaatsgevonden in de grond, en mitsdien er nog botresten zijn terug te vinden, de minst kostende, minst tijdrovende maar ook milieuvriendelijke weg, de resten meteen te laten cremuleren? ( vermalen tot as)
Dan komt mijn tweede vraag, de wet verplicht niet dat de botresten vermalen hoeven te worden en vaak worden de restjes van babies, ook op een andere manier verwerkt.
Wanneer er dus nog iets te vinden is van resten, moet ik dan het hele crematorium verhaal doorlopen?
De kans is aannemelijk dat bij de opgraving niets neer gevonden word, dan is er ook niets meer te cremeren of te verwerken tot as.
Hoe zit het dan met het verlenen van vergunningen of voorwaarden die aan de vergunning word verleend door burgemeester? Tenslotte weten we pas of er nog resten liggen bij opgraving..
Graag uw reactie op deze toch wel complexe vraagstellingen, waarvan ik mij bewust ben dat dit ook niet dagelijks voorkomt.
Graag uw advies hierin.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De wet kent geen andere mogelijkheid om in het bezit van stoffelijke resten van dierbaren te komen, na een opgraving, dan via een crematie.
Als de stoffelijke resten in een crematorium arriveren en daar vakkundig wordt geoordeeld dat het verbranden van de broze beenderen feitelijk geen zin heeft omdat deze beenderen ongeveer net zo uit de oven zouden komen als dat ze er in gaan, dan heeft de verbranding geen zin.
Er is geen verplichting om een cremulator te gebruiken die botresten na crematie tot fijne poeder vermaalt. Maar als de botresten van een kind die zo lang begraven zijn geweest worden vermalen, is het effect waarschijnlijk hetzelfde.
Ik kon het vanmiddag toevallig ook kort bespreken met de directeur van een crematorium en die was het hier mee eens. De stap van het feitelijk verbranden van de resten kan in zo'n bijzondere situatie dat het geen effect heeft, worden overgeslagen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.