Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Na hoeveel tijd mag herbegraven?

19 september 2011

Vraag nummer: 26072

Hoeveel tijd na een begrafenis mag iemand herbegraven worden. De begrafenis heeft plaats gevonden op 4 april 2011. Men deze herbegraving zo snel mogelijk laten uitvoeren.
mvg Jan Maas

Antwoord:

Geachte heer,

Iemand kan en mag altijd herbegraven worden, als de redenen voor de opgraving maar zwaar genoeg zijn.

Een beleidslijn die vaak wordt gehanteerd is dat het geen probleem is binnen twee maanden na de begrafenis (als de kist nog intact is) of na tien jaar na de begrafenis (als de kist juist niet meer intact is en het stoffelijk overschot tot een skelet is verworden). Juridisch gezien is dan niet de datum van uitvoering bepalend, maar de datum van aanvraag van de vergunning van de burgemeester. Zodat niet door een trage behandeling van de aanvraag of een bezwarenprocedure de termijn van 2 maanden overschreden wordt.

Het algemene beleid is om terughoudend te zijn met op- en herbegravingen, om onnodig gesol met overledenen tegen te gaan. Maar als de aanvrager - ter beoordeling van de burgemeester - met een voldoende zwaarwegend argument komt, is een op- en herbegraving altijd mogelijk.

Zie over herbegraven ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.